Препълнена зала във Виена посрещна Христо Иванов

Препълнена с български граждани зала в австрийската столица Виена посрещна на 24 февруари председателя на „Да, България!“ Христо Иванов за първата му среща с български общности в чужбина. Заедно с него бяха и известната тенисистка Мануела Малеева и Георги Илиев, председател и на Контролната комисия в движението.

След Виена, Христо Иванов и екип на „Да, България!“ са на среща в Берлин, както и Лондон – на 3 март.

„Разглеждаме „Да, България!“ като дългосрочен политически проект на промяната, изпълнена с много чувство към страната ни, ние го наричаме родолюбие по-скоро, отколкото патриотизъм, и вярваме, че един от източниците за тази енергия за промяна са българските общности в чужбина“, заяви председателят на движението, който добави, че в самата политическа формация има много хора, които са живели и работили извън България.

По думите на Иванов, това е нова форма на съществуване на българското общество – диаспората. България никога не е имала трайни големи общности извън своите граници, които други народи като гърците, евреите, арменците, ирландците са показали, че могат да бъдат огромен ресурс във всяко едно отношение, посочи той.

Христо Иванов отбеляза, че целта не е да кажем „хайде върнете се обратно, нашата цел е да установим работеща връзка между всички български общности, България да се научи да живее като голяма България, защото не е затворена само в географските си граници и това е процес, който се случва и без държавата и без политиците“. Но държавата трябва да го осъзнае като голям приоритет, в който внимателно да инвестира и обслужва, добави лидерът на „Да, България“.

Христо Иванов подчерта, че за „Да, България!“ тази първа среща е началото на дългосрочен политически разговор какво държавата да направи за българите зад граница, как тази връзка да стане по-лесна, по-функционална и как България да стане конкурентно място, където те биха избрали – било за бизнес, следващо работно място, старини. „Вие сте най-големият чуждестранен инвеститор, най-големият ресурс за развиване на нова българска идентичност, която много по-добре се чувства върху планетата, и това ни трябва на всички нас в България „, заяви Христо Иванов.

Председателят на „Да, България!“ припомни казаното от него, че вечното очакване на евроневолята – едни „началници“ от Брюксел, които се карат на властта у нас – в обозримо бъдеще не е работещо за България поради това, че ЕС и НАТО навлизат в период на промяна, която може да се случи по различни начини.

„Много се говори за Европа на две скорости като възможен риск пред нас, но съществува по-голям риск – не съм сигурен, че ако Европа се раздели на две скорости, ние няма да се окажем в политически план единствената страна, която е на трета скорост, някъде в периферията“, отбеляза той.

Христо Иванов акцентира върху необходимостта от политическа сила в следващите парламенти, която да изисква и налага активно участие в трансформацията на ЕС и НАТО чрез много по-силно и активно българско присъствие. „Нека ви дам един пример – от Лисабонския договор съществува заявка за създаване на европейска прокуратура, и това се дъвчи повече от десетилетие, но северните страни не искат, те си имат силни демократично отчетни прокуратури, не искат да дават правомощия на структури извън техния демократичен контрол, но в нашата част на Европа и особено в България една такава силна институция би била мното полезна“, каза Христо Иванов.

Досега България винаги е изразявала подкрепа пред Европейската комисия (EК) за европейската прокуратура, надявайки се да „трампи“ съгласието си за правото да включи един заместник главен прокурор в тази институция. „По същия начин стои въпросът с европейската политика по сигурността, която ще се промени драматично, тя ще престане да бъде изградена главно на двустранни отношения, а ще се формира в кръг на доверие. Ако в този кръг на доверие стои една страничка, която на третия час срещу дребна сумичка, ще позволи да изтече информация, кръгът на доверие ще остави тази страничка извън своите очертания“.

В този момент на трансформация на ЕС заплахата е, че ако ние не участваме много активно в процеса на реформирането му и налагане активно на наши гледни точки, можем да се окажем в по-лошо положение, отколкото сме били при началото на тази трансформация, подчерта Христо Иванов.

Той отбеляза, че България, която трябва да поеме председателството на ЕС през 2018 г., все още няма официално обявени приоритети за своето председателство, няма и идея как да излъчи еврокомисар.

След като предишният еврокомисар, излъчен от България – Кристалина Георгиева, пое поста на главен изпълнителен директор на Световната банка от 1 януари, България не е направила своя номинация. Позицията на служебния премиер Огнян Герджиков, изразена наскоро, е, че такава ще бъде предложена от правителството, формирано след парламентарните избори на 26 март.

„На път сме да докажем, че може и без еврокомисар. Ако се затуткаме, следващия път, когато се опитаме да предложим свой кандидат, ще ни кажат: За какво ни е – и така се оправяме?!“, каза Христо Иванов.

Той припомни позициите на „Да, България!“ за оздравяване на държавните институции, за реформа на прокуратурата и МВР, както и за електронното управление, заедно с т.нар. Проверки за почтеност, което е начинът определена категория хора да бъдат изчистени полека, за да бъде създадена една здрава „ядка на държавността“. Мануела Малеева, която е един от тримата инициатори на „Да, България!“ – заедно с Христо Иванов и доц. Кристиан Таков, разказа защо се е политизирала.

Тя сподели, че макар да живее повече извън България, никога не е прекъсвала връзката си с родината. Мануела Малеева разказа за фондацията си и създадената с нейна подкрепа Ортопедична работилница в Стара Загора, която помага на деца с церебрална парализа.

„Докарахме швейцарски техници, включихме и български, за да покажем на родителите, че техните деца могат да се лекуват по друг начин, не само с операции. Аз превеждам по време на всички консултации, десет години се срещам с огромната болка на много родители, не е лесно, но когато има резултат, си казвам, че има смисъл от това, което правим. Разбрах какво е да нямаш пари, необходимата помощ, подкрепа“, сподели най-успешната българска тенисистка.

Георги Илиев, който е и председател на Контролната комисия на „Да, България!“, разказа за опита си като граждански активист в протестни акции и каузи като електронното гласуване.

„Мануела ни помогна много в нашия инициативен комитет в подкрепа на електронното гласуване, където имахме много високо ниво на експертиза. Всички тези хора, които днес са в „Да, България!“, помогнаха едни хора в парламента да си оттеглят техните предложения и да приемат закон, който да гарантира, че през 2019 г. вие и ние, хора, които не могат да стигнат до урните, да имат възможност да гласуват по електронен път“, обясни Георги Илиев. „Чувствам се все по-щастлив и по-уверен, че има смисъл от това, което правим“, заяви той.

Въпросите, които зададоха българските граждани в Австрия, бяха разнообразни – от темата за лустрацията и истината за тоталитарния режим в учебниците, до как „Да, България!“ ще стигне до хората в малките села и градове, за мерките в икономическата програма, дефицитите в образованието, включително и за родствените връзки на един от инициаторите на „Да, България!“ – Кристиан Таков.

„Кристиан е внук на брат на въпросния комунист (Пеко Таков), т.е. той му е прачичо. Това, че подобни неща изобщо могат да се обсъждат в България днес е голям срам. Това, което знам от майка ми например, беше, че едно от най-ужасните неща на онзи режим е преследването на хора по асоциация, както се казва на английски… Майка ми не е мълчала, когато много хора са си мълчали, бих искал да завърша живота си с нейното име, с нейната история на съпротива и несъгласие и нейната последователност, макар и в друго отношение. Човек отговаря само за собствените си действия и за асоциациите, които лично той приема“, заяви Христо Иванов.

Председателят на „Да, България!“ разказа за срещите си с предприемачи, които споделят, че липсва достатъчно квалифицирана работна ръка и конкурентна среда. „В нашите листи в Пловдив има един човек, с който много се гордея, той е експерт, работи в една от най-големите IT-фирми. Понеже не могат да намерят специалисти, поискали от Пловдивския университет да им помогне, предоставяйки платформа, да обучават студенти, като те ще осигурят всичко необходимо за целта… Но от Пловдивския университет отказали. Отишъл във Великотърновския университет и успели да стартират тази инициатива с една трета от капацитета й. Този човек сега е при нас, за да се бори за тази връзка между пазара и бизнеса“, обясни Христо Иванов.

Българското общество е зажадняло за промяна и за истинска политическа работа, нашата политическа логика е, че трябва да работим за много широко обединение на всички демократично мислещи българи, подчерта председателят на „Да, България!“

Благодаря ви, че сте тук, че увличате тази енергия, бях малка, когато прочетох книгата на майка ви. „Искам“, „знам“, „мога“ са трите думи, които продължават да ме водят, но дали някога в учебниците на децата ще пише какви издевателства е извършвал комунистическият режим, запита българка от залата.

„Три пъти да. Целият тоталитарен режим трябва да бъде централна част от това, което учат децата, за да си гарантираме този демократичен имунитет тези неща никога повече да не се повторят. Това е кауза, за която ще се борим, това не е въпрос на програма… Ние трябва да насочим много по-сериозен ресурс към изучаване на документите от архивите, което не се прави достатъчно днес, за да продължава да няма музеи, които се занимават с тази част от историята“, отговори Христо Иванов, добавяйки, че килиите на бившата ДС се намират в мазето в сградата на националните архиви.

Тази памет трябва да бъде държана жива и да бъде в темела на нашето самосъзнание, заяви Христо Иванов.
Как ще достигнете до малкия зависим човек в България, ние в чужбина гласуваме свободно, нашите заплати не зависят от местен феодал, но малцинствата, хората в мините Бобов дол, беше друг от въпросите на виенската среща.

Социалната тъкан в България е разкъсана и изисква страшно много политическа работа, заяви Христо Иванов.

„Неслучайно ви разказах за посищението ни в Рибново, това е тъмната страна на луната за българската политика, тези хора ни питаха защо сте ни оставили на ДПС“, но „Да, България!“ не е проект, който търси лесна реализация“.

Председателят на „Да, България!“ разказа за четвъртия в листата в Стара Загора – Стефан Ивов, който е от ромска протестантска общност, и за борбата, която води неправителствената му организация срещу ранните бракове, и за успешните модели за задържане на ромски деца в училищата. Това трябва да го превърнем в държавна политика, ние със Стефан и с други наши приятели, които работят на тия места, ще го правим, каза Иванов.

„Обмислям да се върна в България след десет години в чужбина. Квалифицираната работна ръка, за която говорите, е в чужбина, но какви са легитимните причини българи да се върнат сега, а не след пет години“, беше друг от въпросите.

„Общият знаменател е, че все пак родината си е родина и семейството е семейство. Мисля, че имаме генерационна промяна, която се случва и заедно с „Да, България!“ ще я осъществим заедно. Виждаме, че се случва – 2016 година е първата година с нулева миграция. Аз имам няколко приятели, които се преместиха да живеят от София в Пловдив, това е страхотна нормализация, необходимо е бързо да уловим каква е нейната логика, за да може България да се съживи“, каза в отговор Христо Иванов.

В края на срещата водещата Мартина Шопова разказа за среща със своя приятелка, избрала да стане учител. „Обсъждахме колко много неща има в България, какви хора, какъв „строителен материал“, но просто няма кой да я пусне в експлоатация. На тази територия й трябва акт 16“, обобщи Мартина Шопова.

(снимка: Георги Тотев)

Още новини

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Националния съвет на „Да, България!“ предлага план за това как ПП-ДБ да тестват наличието на готовност за реформи в 50-ото Народно събрание като предпоставка за участие в реализацията на третия мандат

Националния съвет на „Да, България!“ предлага план за това как ПП-ДБ да тестват наличието на готовност за реформи в 50-ото Народно събрание като предпоставка за участие в реализацията на третия мандат

Христо Иванов: Ако има шанс да бъде формирано правителство анти-Пеевски, длъжни сме пред нашите избиратели да го направим 

Христо Иванов: Ако има шанс да бъде формирано правителство анти-Пеевски, длъжни сме пред нашите избиратели да го направим 

Надежда Йорданова: Готови сме да разговаряме с всички политически сили, които подкрепят нашите реформи, с изключение на “Възраждане”

Надежда Йорданова: Готови сме да разговаряме с всички политически сили, които подкрепят нашите реформи, с изключение на “Възраждане”

По предложение на ПП-ДБ парламентът създаде временна комисия “Нотариуса и Пепи Еврото”

По предложение на ПП-ДБ парламентът създаде временна комисия “Нотариуса и Пепи Еврото”

Всички новини

Медиатека

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Христо Иванов в 120 минути

Христо Иванов в 120 минути

Божидар Божанов: За да решим политическата криза, реформата в съдебната власт трябва да бъде изведена на преден план

Божидар Божанов: За да решим политическата криза, реформата в съдебната власт трябва да бъде изведена на преден план

Всички видеа

Позиции

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK