История

Viber

Движение „Да, България!“ е политическа партия, учредена на 7 януари 2017 г. Главните цели на партията са съдебна реформа и демонтиране на корупционния модел.

Христо Иванов, бивш министър на правосъдието в служебното правителство на Георги Близнашки, наследен във второто правителство на Бойко Борисов, обявява на 9 декември 2016 своя политически проект, който впоследствие прераства в политическа партия Движение „Да, България!“. Учредители са 77 души, начело с Христо Иванов, Кристиан Таков, Мануела Малеева и популярни имена от различни сфери на обществения живот.

Партията е учредена формално на 7 януари 2017 г. Учредители на партията са 1235 души при очаквани 800 и необходими 500.

Организация

  • Национална конференция – свиква не по-рядко от веднъж на три години.
  • Национален съвет – състои се от Председател на Движението и не по-малко от 50 членове, избрани от Националната конференция.
  • Председател – ръководи осъществяването на текущата политическа дейност и представлява движението в отношенията с други лица.
  • Изпълнителен съвет – оперативен ръководен орган и се състои от Председателя на Движението и не по-малко от 6 членове, избрани от Националния съвет за срок от 3 години.
  • Национална контролна комисия – контролен орган. Състои се от седем редовни и трима резервни членове, избирани от Националната конференция за срок от три години.

Основна цел на Движение „Да, България!

Демонтиране на корупционния модел на управление на страната, реформиране на правоохранителната система и установяване върховенство на закона.

Обединение Демократична България

Да, България! заедно с Демократи за силна България (ДСБ) и Зелените е съучередител на дясно-центристкото обединение Демократична България. Трите партии се обединяват след като няколко месеца водят разговори за сътрудничество на следващите избори.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK