Христо Иванов: Вратата към бъдещето се отваря в Пловдив

“Вратата към бъдещето се отваря в Пловдив. Водач съм на листа тук не защото съм от Пловдив, а защото съм от България”. Това заяви председателят на “Движение Да България!” Христо Иванов днес в Дома на културата в Пловдив, където кандидатите за народни представители на коалицията се срещнаха с граждани.

“Стартирахме проекта “Да, България!”, за да поставим въпроса за бъдещето на страната ни и защото е отговор на всички въпроси, които нашето общество може да има за своето бъдеще”, заяви Христо Иванов.

“Днес съм тук, за да ви кажа като политически лидер на партията на бъдещето, че Пловдив е най-логичното място за моята кандидатура. Ако човек иска да работи за бъдещето на България, вратата, на която чука, трябва да е Пловдив. Пловдив трасира пътя на България към бъдещето с това, което се случва в индустриална зона “Тракия” и като Европейска столица на културата – и показва, че е регионална сила, която се нарежда естествено до много градове в Източна Европа”.

“Това, което искам да кажа днес, не е, че бъдещето е утре, а че бъдещето е различно утре. Но ако ще имаме за премиер Бойко Борисов или Корнелия Нинова, това не е бъдеще, а още от миналото”, отбеляза лидерът на “Да, България!”,

Наред с това той заяви и че Пловдив си има своя специфичен модел на завземане от мафията, което е отражение на случващото се в национален мащаб. Христо Иванов посочи факта, че Георги Гергов е придобил половината от Стария град и Пловдивския панаир по времето, когато председател на Окръжния съд в Пловдив е бил настоящият главен прокурор Сотир Цацаров.   

Коментирайки отношенията между кмета на Пловдив Иван Тотев и централната власт, Христо Иванов отбеляза, че “Пловдив става жертва на нещо, което много напомня на война в мафиотската фамилия”. Председателят на “Да, България!” припомни кампанийните скандали, свързани с финансиране на проекти като Зоологическата градина или системата за електронни билети за 8 милиона, които се появяват – и изчезват, “когато целунеш ръка на боса”.

Не за защита на стиропор и гипсокартон, а на 8000 години история като такава

Христо Иванов открои като най-очевиден проблема с инфраструктурата – “няма изграден нито един нов булевард”.  Той отбеляза, че реализацията на проекта за Европейска столица на културата е под голяма заплаха, защото държавата не е предоставила необходимите средства и запита “как е възможно един град да е поставен на колене, при положение, че кметът и премиерът са от една политическа сила”.

“Да, България!” ще постави проекта за Европейска столица на културата на първо място, ще бъде изведен като приоритет и да се превърне в отправна точка за културната реализация на Пловдив, заяви Христо Иванов.  “Аз ще работя за това някои институции да се преместят в Пловдив – не защото Пловдив има нужда от това, а самите те имат нужда от Пловдив”, каза той.  

Вторият в листата на Пловдив-град – Никола Вълчанов, IT-експерт и преподавател, заяви, че с работата си се стреми да запълни “дупката между частния сектор и образованието”, в сътрудничество с университетите в Пловдив и Велико Търново.

“Влизам в битката за България тази година, за да имам възможност да правя това, което вярвам, че работи на национално ниво, за да може да осигурим по-добро икономическо развитие на България. Аз съм успял, но това не ме кара да се чувствам удовлетворен. Това, което искам да видя, е текучеството на талант от гимназиите да спре. Искам най-добрите да останат тук , а не както е сега в чужбина или в София. Защото София не е по малка чужбина от Америка”, заяви Вълчанов.

Според него това може да стане, ако Пловдив предоставя качествено образование на световно ниво. “Този проблем е национален и може да се реши само с национални политики. За мен Пловдив е най-хубавото място за живеене в България, защото дава спокойствие. Това, което виждам в Пловдив в последните години е, че изглежда различно. Заражда се средна класа и основен двигател на това е IT-секторът, в който са заети близо 6000 човека, а в цялата страна са  30 000. Те вземат заплати между 3000-6000 лева. Ами ако се увеличат? Представете си град, в който средната класа е 30-40%. Може да стане с реформа в гимназиите и ВУЗ-овете. Аз го виждам в младите хора, с които работя всеки ден и искрено вярвам в това, но повечето  български граждани са обезверени”.

Архитект Петкана Бакалова заяви пред пловдивчани, че е дошло време разделно – или ще има България, и българи, или ще е една територия с много добри дадености и някакво местно население. „Време е да се отнесем сериозно към тази държава, време е да се отнесем сериозно към проблемите, които имаме да решаваме, защото  иначе просто ги замитаме под килима и те ставата все по-големи“, каза Бакалова, която е заместник-председател на Камарата на архитектите в България. 

Тя посочи, че поради липсата на землище Пловдив е ограничен, не може да расте навън и затова така стръвно се унищожават зелените пространства. Това, което липсва в последните 27 години във всяка една област, е експертиза и желание нещата да се случват както трябва. Не се прави регионална политика на парче, прави се за 50 години напред, каза арх. Бакалова, като посочи за пример един от най-променяните закони в България – Закона за устройството на територията.

Георги Стойчев, биотехнолог, заяви, че институциите трябва да станат експертни и да помагат на малкия бизнес, а в България в момента няма диференциация между малките и големите фирми. “Моята кауза е да помагам на малкия и средния бизнес и да опазим околната среда, затова – ДА, БЪЛГАРИЯ!”, каза той.

Д-р Веселка Христамян благодари на хората в залата и разказа случка от лекарската си практика:  “Ще ви споделя нещо, което ме накара да се разтреперя. Двама зрели хора, семейство, пред поликлиника в Пловдив и коментират: “K’во праим ся, няма талон“, погледнаха се и си казаха „Хубаво, ще отидем да си платим!“.  Не трябва да допускаме това – да се молим за нашето здраве. 28 години работя в тази система и виждам как се взимат пари от вашия джоб и отиват в лобистки схеми. Няма да участвам повече в това”, заяви д-р Христамян.

Тя обяви, че ще се бори за реално ефективно здравеопазване за нас и нашите деца. “Искам да се върне достойнството на лекаря, искам да върнем нашето достойнство като хора и потенциални клиенти. Трябва да повярваме в това, моля ви да ни подкрепите, защото България може да застане високо”.

Велизар Шаламанов, водач на листата в Пловдив-област, заяви, че “Движение Да България” има много ясна мисия и тя е да освободим държавата от мафията и корупцията, за да постигнем просперитета и сигурността, която очакваме.  

Искам да видя България силно интегрирана в ядрото на Европа и НАТО, защото само това ще помогне на страната ни да се адаптира, каза той и припомни и други от приоритетите на движението – демократична отчетност на прокуратурата, добра интеграция на спецслужбите,  електронно управление.

По време на продължилата повече от два часа среща пловдивчани зададоха въпроси от различни сфери – от защо не в коалиция с “Нова република” до мерките в програмите.

Георги Волев запита защо се получи така, че не е подадена ръка към „Нова република“.  „Разумно мислещите в България са се ориентирали към тези партии. Вие се явявате като последния вагон, на който искат да се качат тези млади хора“.

„Това, което искаме да направим, е да закачим локомотив и да го направим да се движи в правилната посока. Това, което искаме, е разумно мислещите да станат повече. Не трябва да мислим за себе си като малка група, която може да се събере във вагон“, заяви Христо Иванов.

„Ние залагаме на способността да привличаме млади хора към каузите.  Ще работим за по-голяма група, която да се разпознае в нас“, добави той.

На въпрос, свързан със изземването на зелените площи в Пловдив – като се почне от градската градина и гребния канал и се продължи с междублоковите пространства, Манол Пейков заяви: „Баща ми обясняваше как за новия гребен канал ще бъде изсечена много голяма част от гората.  Баща ми не съумя да спре проекта, но го промени и спаси от съсипване голяма част от тази гора. Тази битка за Пловдив не е отскоро. Нуждата на града да диша е неоспорима. Аз съм член на „Да, България!“, но ако не бях техен член, щях да съм от Зелените. Знам, че във Виена всяко дърво е номерирано и който го отсече, носи отговорност.  Нямаме визия за запазването на зеленината в градовете ни“.

Издателят Манол Пейков каза още: „Аз избрах да живея тук, защото в този град се чувствам цял. Свързан съм с него и ме боли, когато му режат клоните или падне някоя фасада. Моята лична битка е да строя острови на нормалност около мен. Културата е спойката между нас като хора. Културата е залогът  да бъдем щастливи.  Моята мисия е тези малки острови да не са държава в държавата, а да се обединят в материк“.

„Ние сме хора, които за първи път се политизираме. Ние сме хора с титан в гръбнака, а тия, дето стават политически номади – напускат едни партии, отиват в други, са с чуплив гръбнак. Е нашият не е чуплив“, заяви д-р Веселка Христамян.

Още новини

Ивайло Мирчев: Президентът да каже защо Пеевски отдавна е със сериозна охрана от НСО

Ивайло Мирчев: Президентът да каже защо Пеевски отдавна е със сериозна охрана от НСО

Надежда Йорданова: Предлагаме платформа за разговор, който да реши кризата на законност и липса на справедливост в България

Надежда Йорданова: Предлагаме платформа за разговор, който да реши кризата на законност и липса на справедливост в България

Божидар Божанов: Предлагаме мерки за премахване предпоставките на политическата криза

Божидар Божанов: Предлагаме мерки за премахване предпоставките на политическата криза

Планът на ПП-ДБ: първо антикорупционните закони и решения, а след това разговори за реализиране на втория мандат

Планът на ПП-ДБ: първо антикорупционните закони и решения, а след това разговори за реализиране на втория мандат

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Всички новини

Медиатека

Ивайло Мирчев: Президентът да каже защо Пеевски отдавна е със сериозна охрана от НСО

Ивайло Мирчев: Президентът да каже защо Пеевски отдавна е със сериозна охрана от НСО

Божидар Божанов в ''Лице в лице''

Божидар Божанов в ''Лице в лице''

Надежда Йорданова: Причината за дълбоката криза в България е систематичният отказ да се реши проблемът за върховенството на правото и липсата на справедливост в обществото

Надежда Йорданова: Причината за дълбоката криза в България е систематичният отказ да се реши проблемът за върховенството на правото и липсата на справедливост в обществото

Всички видеа

Позиции

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK