Христо Иванов: Българските общности в чужбина са стратегически ресурс

Трети март е ден, на който да си припомняме, че всеки ден трябва да заслужим своята свобода, своята независимост, българската държавност. Това отбеляза лидерът на “Да, България!” Христо Иванов на среща днес с българската общност в Лондон.

За мен е особена чест да бъда сред една от най-големите български общности, за да поговорим не толкова за миналото, за случилото се на 3 март, а това, което можем да направим за бъдещето, за една България, която не е затворена само в своите географски граници и за истинското съдържание на патриотизма, каза Христо Иванов.

Той призова да не мислим за българските диаспори като нещо, което трябва да изчезне, а да ги употребим като “най-бързия резерв за човешко гориво”, което България да използва. Където има българи, там е България, заяви лидерът на движението.

Христо Иванов отбеляза, че “Да, България!” гледа на българските общности в чужбина като на стратегически ресурс. “Около 2 милиона наши сънародници намериха свой дом извън географските граници на България… Смятаме, че е огромен ресурс, естествено състояние за европейска, модерна България да има общности извън своите граници. Това е богатство, интелектуален резерв, включително за един нов патриотизъм”, заяви Христо Иванов, като припомни, че в “Да, България!” има много хора, които са се върнали в България и имат едно ново емоционално отношение към дома и към родината си.

Председателят на “Да, България!” акцентира върху необходимостта българската държава и институциите й да вземат предвид тази нова форма на съществуване на българското общество, да започнат да работят много по-добре. В тази връзка той назова повишаване на бюджета на консулските служби, повишаване на нивото на интеграция, в т.ч. за българските училища в чужбина, създаване на избирателен район “Чужбина”, въвеждане на електронно гласуване и др.

За да стане България по-конкурентна и по-привлекателна алтернатива, която сънародниците ни в чужбина да избират – било за да прекарат старините си, да започнат нов бизнес или да отгледат децата си, е необходима последователна система от политики, което Христо Иванов определи като “много важна политическа задача”.

“Изключително съм обезпокоен, че нашето правителство няма политика по отношение на Brexit, нашите институции трябваше да са изработили план за пълното съхранение на правата на нашите сънародници в Англия, без да се минава през нови процедури. Обещаваме в парламента да бъдем най-силният адвокат за това, като ангажираме и българските институции да го правят, но и да бъдем глас на европейската сцена”, заяви лидерът на “Да, България!”

По повод писмото си, адресирано до министър-председателя на Великобритания Тереза Мей, председателят на движението заяви, че българите и румънците се използват от тукашната преса като плашила – “и затова си позволих да пиша на г-жа Мей, мисля, че българските политици трябва да имат самочувствието да поставят такива теми”.

Христо Иванов припомни, че макар на България да й предстои да стане председател на ЕС догодина, няма активна европейска политика и заявени приоритети, а такива биха могли да са и единната европейска прокуратура, и адекватна политика относно защитата на границите. ”Първият приоритет може да е позициониране на преговорите между ЕС и Великобритания, така че позициите да съответстват максимално на нашите приоритети”, каза той.

“Единственото нещо, за което се говори в София, е ремонтът на НДК… Някои хора така и не разбраха, че има разлика между това да си кмет и премиер”, заяви Христо Иванов.

Лидерът на “Да, България!” изтъкна, че корупцията, съдебната реформа, състоянието на правосъдието са централни въпроси на българската държавност и справянето с тях изисква “нова политическа машина, сглобена по друг начин”, която да ги постави в своя дневен ред. Затова изборите са референдум дали обществото ще продължи да търпи този мафиотски захват, защото това е положението в София, за да си върнем институциите, да ги накараме да работят, да има закон, посочи Христо Иванов.

Не на “Южен поток” и АЕЦ “Белене”, санкциите срещу Русия са в полза на международното право, заяви в отговор на въпрос лидерът на “Да, България!”. Относно ситуацията в Русия и Турция той отбеляза, че износът на авторитаризъм утвърждава тоталитарните модели на управление и важи както за режима на Путин, така и за режима на Ердоган, което ерозира едно пространство, “базирано на върховенството на закона и демократичните ценности” и е източник на много сериозно безпокойство.

 

“Смятам, че много бързо ние в България трябва да започнем да си вършим политическата работа, нещо, което досега не правехме, защото чакахме Меркел да дойде да ни свърши, но Меркел няма да дойде да ни го свърши”.

Запитан защо не се разсекретява стенограмата от заседанието при президента в края на юни 2014 г., посветено на КТБ, Христо Иванов заяви: “Предполагам, защото щеше да се разбере гнусната истина, че всички са обслужвали интересите на Пеевски”.

По този повод той припомни заключенията от европейски доклад, според които стрестестовете на българските банки, извършени през 2016 г., са преминали “през съмнителна независимост и неспазване на методологията” и една системна банка най-вероятно има проблеми.

“Нито един български политик не коментира този факт. Когато аз го казах, на другия ден Бойко Борисов се появи по телевизията и започна да говори колко мързелив министър съм бил. Затова си позволявам удоволствието да кажа: Първа инвестиционна банка”, заяви лидерът на “Да, България!”.

Заедно с Христо Иванов в срещата участваха и представители на коалиционните партньори – Зелените, в лицето на Ива Александрова и Мария Пейчева, както и членовете на Националния съвет на “Да, България!” Мария Спирова и Петър Денев и председателят на Контролната комисия Георги Илиев.

Още новини

Покана за Общо събрание на МО Кърджали

Покана за Общо събрание на МО Кърджали

<strong>Христо Иванов: Заради Алексей Петров и Бойко Борисов влизането ни в еврозоната е под съмнение</strong>

Христо Иванов: Заради Алексей Петров и Бойко Борисов влизането ни в еврозоната е под съмнение

ДБ и ПП внeсоха искане в КС за обявяване за противоконституционно уволнението на шефа на Сметната палата

ДБ и ПП внeсоха искане в КС за обявяване за противоконституционно уволнението на шефа на Сметната палата

<strong>“Демократична България” почете паметта на жертвите на комунизма</strong>

“Демократична България” почете паметта на жертвите на комунизма

Покана за Учредително събрание на МО Белене

Покана за Учредително събрание на МО Белене

<strong>ДБ е готова да свика извънредна икономическа комисия заради застраховането, ако ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и БВ решат да се върнат</strong>

ДБ е готова да свика извънредна икономическа комисия заради застраховането, ако ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и БВ решат да се върнат

Всички новини

Медиатека

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Надежда Йорданова: Третият мандат е всъщност дванайсети, ДБ осъзнава сериозността на ситуацията

Надежда Йорданова: Третият мандат е всъщност дванайсети, ДБ осъзнава сериозността на ситуацията

Всички видеа

Позиции

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK