"Да, България!" търси застъпници на демокрацията

Справянето с корупцията в България и електронното управление са абсолютно ключови за голямата ни цел – растеж, при това споделен, заяви председателят на ПП „Движение Да България“ на среща с гражданите на Пазарджик вчера (3 февруари). В нея участваха и председателят на предизборния щаб, Антоанета Цонева и актьорът, Ивайло Захариев, съмишленик и член на движението.

Пред събралите се в залата граждани на Пазарджик, Христо Иванов обясни, че съдебната реформа има една изключително проста цел, формулирана от Моника Маковей, знаковата фигура на борбата с корупцията в Румъния – да изчистим от корупция съдебната власт, да я направим ефективна и работеща, за да изчисти тя останалите власти от корупция.

Той припомни опита да се пресече неслучайното разпределение на делата, контролирано от незащитен софтуер, както и искането си за проверка на записите от „Яневагейт“.

„Когато излязоха записите, започнах да настоявам за това да има проверка на записите, но освен тях, там се споменаваше и едно друго име – на премиера (Бойко Борисов – б.р.). Ето затова не стана съдебната реформа – защото настоявах тези неща да се проверят. За същото настоя и докладът на Европейската комисия тогава. Ако имаше проверка, много чорапи щяха да почнат да се разплитат“.

Това, което успяхме да направим, е да сменим софтуера, а опитът да направим главния прокурор демократично отчетен, е друга от причините да изкарам по-кратко като министър на правосъдието, посочи той.

Христо Иванов отбеляза, че „Да, България!“ е единствената партия, която може и знае как да направи съдебна реформа в България, „единствените сме, които сме доказали, че знаем как да променим това, при нас е цялата експертиза и воля, както и хората, свършили много работа за електронното управление“.

Иванов отбеляза от какво значение е електронното управление – „компютрите кафе не пият, куфарчета не приемат“, и въвеждането му е ключово за голямата цел – растеж.

БСП, ДПС, ГЕРБ принадлежат към три различни политически семейства, но обслужваха модела #КОЙ, поради което няма и споделен растеж, а се облагодетелства само една група, която концентрира благосъстояние, подчерта председателят на „Да, България!“.

Споделен растеж, свободни медии и освободени от модела #КОЙ регулатори – за това призова Антоанета Цонева. „На ключови места в регулаторите трябва да има не хора-бутони на #КОЙ, а хора с гръбнак“. Тя разказа случай с предизборен митинг в кв. Ябълките в Пазарджик, на който са чакали депутати от ДПС, сред които и Делян Пеевски.

„След речта на тогавашния лидер на ДПС Лютви Местан, продължила петнайсетина минути, тези хора не стиснаха нито една ръка, не разговаряха с нито един човек, гардове се завтекоха след кордона – това беше този митинг-концерт, с охрана и кордон между тези, които искаха подкрепа, и тези, които искаха да им я дадат“, разказа Цонева.

„Защо винаги Делян Пеевски е избиран оттук и издиган най-често оттук? Дали защото районът е известен с едни от най-мръсните предизборни практики и хората в тази зала, ако са участвали на избори, го знаят“, запита Антоанета Цонева.

„Да, България!“ е политическата сила, която може да сложи в едно изречение корупция и бедност. Никой друг няма лице да каже, че в България има такава разрушаваща бедност, защото има огромна корупция“, заяви шефът на предизборния щаб на партията.

Гражданин от Пазарджик заяви, че в общината се купуват общински съветници, „проблемът се нарича Тодор Попов (кмет на Пазарджик), рязко забогатял от всичките мандати, живее в имение за 2 милиона, прехвърлил всичко на съпругата си, тясно свързан с Делян Пеевски“.

„В Румъния виждате ли какво става?! На улицата излизат хора срещу корумпираните. Ако има прокуратура и полиция на мястото си, такива хора ще са в затвор като вашия в Пазарджик. „Ябълките“ ще си гласуват за тия хора, ние и вие – за хора, които не ги е страх“, отговори Иванов.

Ивайло Захариев заяви, че вярва, че Христо Иванов и хората от „Да, България!“ няма да се пречупят и огънат, защото са хора с характер.

„Бръкнахте в най-тежките проблеми, важно е, че винаги свързвате тия неща с корупцията и бедността, тази бездна, която все повече се увеличава между управляващите, които всеки ден стават все по-богати, и българските граждани“, заяви друг гражданин от Пазарджик.

Надя Корпулова, която за известно време е отговаряла за Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия като директор на дирекция, разказа как „героите“ в доклада на ЕК „много се страхуваха от Христо Иванов“. Искам само да пожелая този страх да нараства и всички в съдебната система да продължават да се страхуват, каза тя.

Въпросите от хората в залата бяха свързани с бедността, образованието, състоянието на здравеопазването. 24-годишен сподели, че той и негови приятели работят по 16 часа, по договор са на осем, а ги осигуряват на четири.

На въпрос „Как ще инжектирате титан в гръбнака на хората, за да не бъдат пречупени?“, Христо Иванов отговори: Смелостта е заразна.

„В този Висш съдебен съвет има 6 души, които доказаха своята смелост, отиваме в следващия парламент да се борим за следващия ВСС, защото това ще определи нашия живот“.

„Можем да се справим само с 12 000 души, които да наблюдават от името на „Да, България!“ честността на изборите, да могат да издържат от 7 сутринта до полунощ, да бъдат обучени и да издържат един ден в изборната секция. Друга формула няма.

Всеки един от вас може да стане такъв застъпник за нас, когато стане – няма да сте застъпник само за нас, а и за демокрацията в България“, призова Цонева.

Още новини

<strong>“Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс</strong>

“Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

Покана за Общо събрание на МО Оборище, гр. София

Покана за Общо събрание на МО Оборище, гр. София

Покана за Общо събрание на МО Средец, гр. София

Покана за Общо събрание на МО Средец, гр. София

<strong>Христо Иванов: Срещата, инициирана от БСП, може да ни върне назад</strong>

Христо Иванов: Срещата, инициирана от БСП, може да ни върне назад

<strong>Парламентът прие внесените от “Демократична България” промени в подкрепа на българския бизнес чрез “Синя карта на ЕС”</strong>

Парламентът прие внесените от “Демократична България” промени в подкрепа на българския бизнес чрез “Синя карта на ЕС”

<strong>Христо Иванов: Съгласни сме единствено на двустранна среща с БСП</strong>

Христо Иванов: Съгласни сме единствено на двустранна среща с БСП

Всички новини

Медиатека

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Надежда Йорданова: Третият мандат е всъщност дванайсети, ДБ осъзнава сериозността на ситуацията

Надежда Йорданова: Третият мандат е всъщност дванайсети, ДБ осъзнава сериозността на ситуацията

Христо Иванов пред Дарик: Непоклатимата решителност на ДБ за съдебна реформа е причина за PR атаката от прокуратурата

Христо Иванов пред Дарик: Непоклатимата решителност на ДБ за съдебна реформа е причина за PR атаката от прокуратурата

Всички видеа

Позиции

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK