д-р Александър Симидчиев

Народен представител

Част от Изпълнителен съвет, Народни представители

Д-р Александър Симидчиев е избран за народен представител в 49-ото Народно събрание от листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в 26-и МИР София – област.

Д-р Симидчиев е специалист по белодробни болести, вътрешни болести и здравен мениджмънт. Работи в Централна клинична болница при Медицински институт на МВР в София, началник на отделение по функционална диагностика. Медицински директор е и на Центъра по електронно и дистанционно обучение при Медицински университет в Пловдив. Има дългогодишен опит като клиничен лекар, а също и като преподавател и изследовател. Работил е на различни позиции в индустрии свързани с медицината. Бил е главен лекар в една от най-големите фармацевтични компании в Канада. Кандидат от гражданската квота на „Да, България!“ и депутат последователно в 45-ото, 46-ото, 47-ото и 48-ото Народно събрание.

Д-р Симидчиев е завършил медицина в София със златен медал. Специализирал е белодробни болести в Германия и Франция. В зората на реформите в здравеопазването е участвал в работните групи за анализ на Европейските добри практики. Автор е на първия в страната онлайн курс по дигитална медицина. Почетен член на Клъстера за дигитално здравеопазване. Има активна позиция по темата за опазване на околната среда като председател на сдружение “Въздух за здраве” и като член на неформалната мултиекспертна група за климатични промени.

Д-р Симидчиев вярва в действената комуникация и структурираното законодателство. Ще работи за доизграждане на работеща правна рамка за достъпно, качествено, високотехнологично и ефективно здравеопазване. Стратегическа цел е синергия между изпълнителната власт (МЗ), публичното финансиране (НЗОК) и частната инициатива в здравеопазването.

Д-р Симидчиев е роден в София. Живял е в Техеран, Париж, Есен, Торонто и Лондон. Женен с две деца и четири внуци. Владее английски и френски.

Александър Симидчиев

Александър Симидчиев в социалните мрежи:

  1. LinkedIn

Новини и позиции

Д-р Александър Симидчиев: Има опасност внесени лекарства да се изнасят и гражданите да страдат от недостиг

Д-р Александър Симидчиев: Има опасност внесени лекарства да се изнасят и гражданите да страдат от недостиг

Медиатека

ЛИПСВАЩИ ЛЕКАРСТВА: Защо Здравната комисия сезира ДАНС и МВР

ЛИПСВАЩИ ЛЕКАРСТВА: Защо Здравната комисия сезира ДАНС и МВР

Александър Симидчиев: Единствените, които не търпят щети, са тези, които не участват

Александър Симидчиев: Единствените, които не търпят щети, са тези, които не участват

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK