Политическа декларация на ПП "Движение Да, България!”

Политическа декларация на „Движение Да, България!” 

Национална конференция 2022

Като потвърждаваме нашият ангажимент към ценностите и принципите, заложени още при учредяването на “Да, България!”, 

като отчитаме, че през изминалите пет години се утвърдихме чрез действията и политиките си като партия в център-дясното политическо пространство, 

като отчитаме и императивите на актуалната обществено-политическа обстановка, на втората Национална конференция на “Да, България!” очертаваме политическите приоритети, по които ще работим в следващите три години. 

От позицията ни на активен участник в управлението на страната, ще продължим да работим по следните вътрешнополитически теми, които дотук успешно наложихме в дневния ред на обществото:  

 • Развитие на България като правова държава с парламентарно управление. 
 • Реформа на съдебната система и прокуратурата, които да съответстват на обществените очаквания за справедливост и противодействие на корупцията. 
 • Електронно управление, което да подобри достъпа на гражданите и бизнеса до административни услуги и да повиши общата прозрачност и отчетност на управлението. 
 • Просветен патриотизъм, който се основава на активното участие на всеки гражданин в обществено значимите процеси.
 • Политики за българите в чужбина, в съответствие с нашата визия за Голямата България, основана на разбирането, че всеки български гражданин, където и да се намира по света, е част от безценния човешки капитал на страната ни. 
 • Конфронтация със Сарайския модел, с изобличаване на лицата на корупцията по всички етажи на властта, както и активна работа сред българските мюсюлмани
 • Защита на икономическите интереси на средната класа чрез облекчаване на административната тежест за бизнеса и чрез ударна дигитализация, която да подобри конкурентноспособността ни на общия европейски пазар. 

По отношение на активното ни членство в Евроатлантическата общност ще задълбочим работата си по знакови, наложени от нас политики: 

 • Проевропейска позиция, приоритизираща основните цивилизационни ценности, обуславящи членството ни в ЕС, както и активна работа за влизане на България в Еврозоната и Шенген. 
 • Активна позиция в НАТО като основен гарант за нашата национална сигурност в регион със засилващи се геополитически рискове. С приоритет върху модернизацията на армията и активно участие във всички процеси в НАТО. 
 • Ясно разобличаване и опозиция на Путиновия модел и влиянието на Кремъл в България, заедно с подкрепа за опозиционните демократични сили в Русия. 

Поемаме ангажимент да доразработим и допълнителен пакет от знакови политики в следните области:

 • Създаване на модел за иновационно развитие и управление на технологичната трансформация. 
 • Повишено качество на политиките в областта на образованието, науката и културата и да ги свържем в нов просвещенски проект.
 • Демографски политики и политики за децата, които да гарантират благоприятна среда за живот и развитие на българските семейства. 
 • Модернизация на енергетиката в контекста на Зелената сделка при активно използване на Механизма за справедлив преход и Механизма за възстановяване на Европа. 
 • Децентрализация и самоуправление, основано на справедливо разпределение на отговорностите и ресурсите в държавата. 
 • Зелена икономика и защита на околната среда. 
 • Социална политика, поставяща в центъра въпроса за качеството на живота. 
 • Земеделие. 

По отношение на нашата роля в обединението “Демократична България” поемаме ангажимента да работим за това както “Да, България!”, така и “Демократична България” да надмогнат трудностите на растежа и да се развият в крак с нуждите на демократичната общност, за да могат да я представляват пълноценно. 

Ще работим за утвърждаването на нова политическа култура и за разширяването на демократичната общност отвъд традиционната ѝ градска идентичност. 

Ще работим и за това да запазим идентичността на формацията си в рамките на обединението и да потвърдим ролята си на идеен авангард на промяната и лидери в оформянето на политическия дневен ред. 

В рамките на управляващата коалиция важна наша цел е да бъдем гаранти за евроатлантическата ориентация на страната; да затвърдим асоциацията между бранда “Да, България!” и ценности като свобода, законност, модернизация, просвещение, хуманизъм, защита на парламентарния републиканизъм и институциите на либералната демокрация. Ще работим за съхраняване и запазване на паметта за репресиите от близкото ни минало и няма да спрем да повдигаме темата за безкрайно закъснялата декомунизация и лустрация. 

Декларираме, че ще работим за това вече започналата с активното ни участие в управлението политическа трансформация да бъде затвърдена с успешно  представяне на “Да, България!” като част от “Демократична България” на предстоящите местни избори. 

Още новини

<strong>“Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс</strong>

“Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

Покана за Общо събрание на МО Оборище, гр. София

Покана за Общо събрание на МО Оборище, гр. София

Покана за Общо събрание на МО Средец, гр. София

Покана за Общо събрание на МО Средец, гр. София

<strong>Христо Иванов: Срещата, инициирана от БСП, може да ни върне назад</strong>

Христо Иванов: Срещата, инициирана от БСП, може да ни върне назад

<strong>Парламентът прие внесените от “Демократична България” промени в подкрепа на българския бизнес чрез “Синя карта на ЕС”</strong>

Парламентът прие внесените от “Демократична България” промени в подкрепа на българския бизнес чрез “Синя карта на ЕС”

<strong>Христо Иванов: Съгласни сме единствено на двустранна среща с БСП</strong>

Христо Иванов: Съгласни сме единствено на двустранна среща с БСП

Всички новини

Медиатека

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Надежда Йорданова: Третият мандат е всъщност дванайсети, ДБ осъзнава сериозността на ситуацията

Надежда Йорданова: Третият мандат е всъщност дванайсети, ДБ осъзнава сериозността на ситуацията

Христо Иванов пред Дарик: Непоклатимата решителност на ДБ за съдебна реформа е причина за PR атаката от прокуратурата

Христо Иванов пред Дарик: Непоклатимата решителност на ДБ за съдебна реформа е причина за PR атаката от прокуратурата

Всички видеа

Позиции

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK