Ивайло Мирчев: Има огромен риск от дългова спирала и икономическа криза. Не трябва да ги позволим

23 октомври 2022, неделя Viber

Ивайло Мирчев: Има огромен риск от дългова спирала и икономическа криза. Не трябва да ги позволим

Следващият изключително важен въпрос за решаване от Народното събрание е приемането на бюджета за 2023 г., защото съществува огромен риск България да влезе в дългова спирала и тежка икономическа криза. Това заяви народният представител от “Демократична България” пред БНТ. Според него е задължително парламентът да работи поне заради приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и бюджета, където той очаква тежки дебати.

“Очертава се рекорден дефицит. Ние от “Демократична България” остро се противопоставяме на такъв вариант, защото рискът да влезем дългова спирала е изключително голям. Ако това се случи, ще означава да натоварим бъдещите поколения с изплащането на огромни дългове. Не можем да позволим в спомена на много хора това политическо поколение, освен с честото провеждане на избори, да остане и като поколението, което е предизвикало тежка икономическа криза”, заяви Мирчев в предаването “Денят започва с Георги Любенов”. 

Според него ако трябва да се избира между две злини – недостатъчно ефективно управление или нови избори, по-разумният избор е наличие на работещ парламент. 

“На масата е поставен един определен пакет от закони, които трябва да бъдат приети по ПВУ, както и за членството на България в Еврозоната. Не можем да си позволим в този момент да провеждаме нови избори. Да, ще има тежки решения. Самият бюджет ще бъде по-различен, но за да бъде приет, е необходимо да има работещ парламент. Ние ще се постараем да го има”, коментира той.

Ивайло Мирчев заяви, че както и досега “Демократична България” е готова на изключително разумно поведение по финансовите политики и подкрепа в определени случаи за предложения на “Продължаваме промяната”. Но също така даде да се разбере, че ДБ ще се придържа към по-балансирана фискална политика и няма да влиза в надпреварата между ПП и БСП по социалните политики. “Между тях очевидно вляво има някакви спорове, но ние от “Демократична България” стоим в център-дясно и това се отразява в политиките, които предлагаме”, каза той.

По въпроса за сходствата в икономическите идеи с ГЕРБ, Мирчев беше категоричен, че за подкрепа на мандат на първата политическа сила не може да се говори, тъй като остава нерешен въпросът за отношението на ГЕРБ към съдебната реформа.

“ГЕРБ правят съдебна реформа от 13 години. В програмата им тя съществува неизменно. Когато стигнем до действията, нещата са малко по-различни. Когато трябваше в предишния парламент да гласуваме антикорупционния закон, ГЕРБ излязоха от залата. Можем да приведем множество подобни примери”, каза той.

Ивайло Мирчев отново заяви, че има очаквания ГЕРБ да промени изцяло отношението си към корупционните практики от техните управления и въпроса за истинската правосъдна реформа, преди да има повод за разговори за подкрепа.

“Те са като малките деца, които правят бели и казват: “Аз ще се променя и повече няма да правя така”. Иска да му купят шоколад, да си играе с другите деца, но продължава да прави бели. Когато ГЕРБ не се променя, а доказателства за това има много, няма как да става дума за взаимодействие”, коментира Мирчев, според когото е важно и ПП ясно да заявят как си представят реализацията на втория мандат.

Ивайло Мирчев очерта и друг важен въпрос от последните дни по отношение на оказването на военна помощ на Украйна и отпора, който това предложение за парламентарно решение на “Демократична България” среща от президента Радев. 

”Друг голям проблем е, че много български генерали в последните дни си позволяват да говорят по политически теми. Това не е добра практика в една парламентарна демокрация, където генералите трябва да отговарят за армията, а решенията да се взимат от политиците”, каза народният представител. 

“Мисля, че много български държавници трябват да разберат, че русофилщината и путинофилщината свършва там, където започват интересите на България. Президентът Радев трябва да е наясно с това, когато нарича някого войнолюбец”, добави още той в отговор на речта на Радев при откриването на Народното събрание. 

Мирчев призова всички, които страдат по старото съветско въоръжение на възраст поне 40-50 години да погледнат въпроса от друга гледна точка. “Трябва модернизираме българската армия. Политиците и обществото са в огромен дълг към българската армия. Искаме да изпратим старото съветско въоръжение в Украйна и срещу него да получим западни аналози, за да обслужваме интересите на България, а не един или друг частен интерес”, каза той.

Участници в материала:

Ивайло Мирчев

Народен представител

Ивайло Мирчев

Още новини

<strong>Гълъб Донев: Очакваме към юли 2023-а да получим зелена светлина за Шенген от Нидерландия</strong>

Гълъб Донев: Очакваме към юли 2023-а да получим зелена светлина за Шенген от Нидерландия

<strong>Христо Иванов призова партиите да обявят колко техни депутати и защо ще отсъстват при гласуването на кабинет</strong>

Христо Иванов призова партиите да обявят колко техни депутати и защо ще отсъстват при гласуването на кабинет

<strong>ДБ няма да подкрепи кабинет “Габровски”, но ще бъде конструктивна опозиция</strong>

ДБ няма да подкрепи кабинет “Габровски”, но ще бъде конструктивна опозиция

<strong>Божидар Божанов изобличава лъжа на Корнелия Нинова  </strong>

Божидар Божанов изобличава лъжа на Корнелия Нинова  

<strong>Законопроектът “Лукойл” на “Демократична България” бе одобрен с огромно мнозинство на първо четене в икономическата и енергийната комисия на НС</strong>

Законопроектът “Лукойл” на “Демократична България” бе одобрен с огромно мнозинство на първо четене в икономическата и енергийната комисия на НС

<strong>Правната комисия в парламента одобри електронизацията на заповедното производство</strong>

Правната комисия в парламента одобри електронизацията на заповедното производство

Всички новини

Медиатека

Христо Иванов: Ние активно работим за това да опитаме с втория мандат

Христо Иванов: Ние активно работим за това да опитаме с втория мандат

Ивайло Мирчев: Няма аргумент горивата да поскъпнат заради дерогацията на "Лукойл"

Ивайло Мирчев: Няма аргумент горивата да поскъпнат заради дерогацията на "Лукойл"

Атанас Славов: Ще поискаме президентът да наложи вето върху промените в Изборния кодекс

Атанас Славов: Ще поискаме президентът да наложи вето върху промените в Изборния кодекс

Всички видеа

Позиции

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK