Христо Иванов с два нови сигнала по казуса с чекмеджето на Борисов

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов подаде сигнали до главния прокурор и до Националната служба за охрана във връзка с интервюто на премиера Бойко Борисов пред германския вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, в което той потвърждава автентичността на снимките на чекмеджето от спалнята му в резиденция “Бояна”.

“Тук не става дума за любовна история. Става дума за безконтролна власт, която се е превърнала в неограничена корупция”, заяви Христо Иванов в излъчено на живо видео в социалната мрежа Фейсбук.

Той посочи, че Борисов вече няма приемлива версия – нито политически, нито юридически, за историята с чекмеджето. “Тук не става дума за любовна история. Става дума за безконтролна власт, която се е превърнала в неограничена корупция”, добави той.

“Подаваме този сигнал, за да можем в следващия парламент да тръгнем към разплитането на това гнездо от усойници, които пият кръвта от Българската Република и я превръщат в ресурс за задоволяване на собствените интереси”, каза още съпредседседателят на Демократична България.

В сигнала до прокуратурата Иванов цитира думите на министър-председателя за изготвянето на компромат и припомня и оповестената от медиите информация от НСО, че не допуска до пазените от нея обекти непроверени хора. 

“При това положение, или НСО не са извършили адекватна проверка, която да предотврати изготвянето на компромат срещу премиера на републиката и прикриват това чрез формална проверка, или, напротив, операция по компрометирането на охраняваното лице не е имало”, казва Иванов. 

Добавя, че това повдига въпроса дали е налице пропуск на НСО да предотврати внасянето на компрометиращи материали, дали от НСО “са участвали целенасочено в подобен комплот”, или внасянето е станало със съдействието на самото охранявано лице. Задава и въпроси към прокуратурата, свързани с обявеното  досъдебно производство по случая. 

“Всъщност, независимо дали тази медийна басня, съшита с бели конци от Шехерезада, получи някакво потвърждение или не, сам по себе си фактът, че е толкова лесно българският премиер да бъде компрометиран, е изключителен проблем, посочва Иванов.

Той припомня и аудиозаписите на Борисов, за един от които вицепремиерът Томислав Дончев допусна, че такъв разговор се е състоял. Посочва, че записите показват и нещо друго – твърде близките отношения между Борисов и ръководството на прокуратурата,  отвъд нормалното взаимодействие между органите на изпълнителната и съдебната власт.

“Това обяснява и липсата на каквито и да било убедителни действия на прокуратурата по отношение на въпросните снимки и записи.  Казано на по-прост език: в една лодка сте с премиера. Вие го пазите от разследвания, а той прави всичко възможно да няма реформа на прокуратурата, която да ограничи Вашата безотговорност, и да изпълнява всичките Ви законодателни и други прищевки”, казва Христо Иванов в сигнала си до главния прокурор.

Съпредседателят на Демократична България посочва, че не храни илюзии, че държавното обвинение ще извърши пълна и обективна проверка и посочва, че има още един мотив да подаде сигнала.

“В първия от записите Борисов Ви цитира да се хвалите колко обичате да се “правите на луд”. След изборите догодина възнамерявам да инициирам парламентарна анкета, която да провери (без)действията на прокуратурата по този казус. С цел процедурна икономия, искам, когато Ви задавам тези въпроси, да мога да се позова на факта, че лично съм Ви сезирал с тях”, казва той.

Сигналът до НСО е за нарушения на Закона за Националната служба за охрана. В него Иванов настоява началникът на службата Емил Тонев да разпореди нова проверка на изложените от Борисов обстоятелства, която да изясни всички обстоятелства около изпълнението на задълженията на НСО по охраната на министър-председателя. Съпредседателят на Демократична България настоява резултатите от тази проверка да бъдат оповестени публично заради обществения интерес.

Двата сигнала вижте по-долу.

Изказането на Христо иванов по темата гледайте тук:

https://www.facebook.com/hristaky/videos/10222824659057883

Сигналът до прокуратурата

ДО

ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

СИГНАЛ 

От

Христо Любомиров Иванов

Г-н Гешев,

През последните дни в българските медии бе разпространена информация за интервю на министър-председателя на Република България, дадено пред германския всекидневник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ и публикувано в неделния брой на изданието от 29 ноември 2020 г.  Казаното в това интервю, заедно с други изявления на премиера от последните седмици, изявления на негови приближени и изявления на НСО, допълват с важни щрихи онова, което беше известно относно заснемането и записването на премиера в правителствената вила. Този обем от данни съдържа в себе си сериозни индикации за възможното осъществяване, алтернативно или кумулативно, на различни състави от НК,  както и за сериозен пробив в националната сигурност. Всичко това налага императивно прокуратурата да упражни своите законови задължения по защита на законността. Заедно с това, с особена острота стои въпросът за досегашното бездействие на прокуратурата по тези въпроси.

 1. Изявленията на Борисов пред „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ 

В интервюто Бойко Борисов коментира публикуваните в публичното пространство по-рано тази година снимки от спалнята му, на които са видни 500-еврови банкноти и кюлчета злато в чекмедже на нощното му шкафче, пистолет върху нощното шкафче, както и разпространения видеоклип, също от спалнята му. 

Министър-председателят Бойко Борисов заявява следното:

 • “В учебниците на КГБ е записано: Трябва да се създаде „компромат“, т.е. компрометиращ материал – и то от такъв вид, че човекът, който трябва да бъде засегнат, да се отврати от себе си, когато види материала. Този план се подготвя от години и всичките ми реформи само подтикнаха още повече враговете ми. И така, преди две или три години, най-вероятно през 2017 г., съм сниман как спя. Някой е успял да отвори вратата на спалнята ми и да направи снимката. Но на нея виждате само как спя. Това все още не разгръща предвидения от извършителите ефект. Трябваше да се добави нещо, което да отврати хората. Затова сложиха златни кюлчета, пачки пари и пистолет в нощното ми шкафче и след това снимаха тази аранжировка.”
 • Снимката е направена в правителствената резиденция, където живея.”
 • “Именно заради това на извършителите вероятно им е било лесно. Една красива жена може много лесно да преодолее защитата ми. Така враговете ми вкараха златото и пачките пари в къщата ми. Снимаха ме, докато спя и в други моменти направиха снимки на нощното ми шкафче с пари и злато в него. И след това има един видеозапис, който разкрива извършителите. Можете да видите как някой минава през къщата ми. Показана е банята, гардеробното помещение и накрая спалнята ми. Там има няколко шкафа, но човекът, който е правил видеото, целенасочено отива към нощното шкафче и отваря едно чекмедже, в което се виждат пари и златни кюлчета.”
 •  „Погледнете тази дамска чанта: Вътре има достатъчно място, за да съберете малки кюлчета злато и пачки пари. И тогава ми се обажда дамата и казва: „Идваш ли? Чакам те“. Аз й казвам: „Изчакай, все още съм на интервю, идвам след 15 минути“. Охраната има указания да я допусне в къщата ми и сега тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това слага парите и златото в шкафчето ми, излиза и започва да снима с мобилния си телефон и отново идва в спалнята ми. Като Мата Хари“.

Следователно, министър-председателят потвърждава автентичността на снимките и на видеоклипа. Потвърждава и обстоятелството, че те са направени в правителствената резиденция, в която живее. От това негово изявление, както и от други негови медийни изяви, може да се заключи и че Борисов е наясно и със самоличността на въпросната дама.

 1. Изявленията на НСО

Според информацията от НСО, разпространена от медиите на 1.12.2020 г., непроверени лица не се допускат в обектите, които Националната служба за охрана (НСО) пази. Те се проверяват за общоопасни предмети и вещества, а сред тях не са кюлчета злато или банкноти в евро. Припомня се, че през юни 2020 г. със заповед на началника на НСО е възложена служебна проверка относно снимките от спалнята на премиера. Тя била приключена в срок и не установила пропуски в прилагането на процедурите за проверка и в сигурността на охраняемото лице. Цялата документация по проверката била предоставена на прокуратурата.

В обхвата на задълженията на Националната служба за охрана се включва осъществяването на лична охрана на определените в закона лица, охрана на обекти, специализиран транспорт и охрана на мероприятия. В закона изрично е посочено, че дейността на Националната служба за охрана е елемент от дейността по защитата на националната сигурност, насочена към осигуряване безопасността на определените в този закон лица, обекти и мероприятия. 

На основание чл. 20, ал. 1  от Закона за Националната служба за охрана (ЗНСО), на министър-председателя в страната се осигуряват всички видове охрана.  

В чл. 16, ал. 1 от ЗНСО личната охрана е определена като дейност по защитата на живота, телесната неприкосновеност, здравето и достойнството на охраняваното лице от противозаконни посегателства, тяхното предотвратяване и пресичане, при която лицето изпълнява указанията за безопасност, предписани от Националната служба за охрана или от съответния служител. Охраната на обект е определена дейност по възпрепятстване на неправомерно проникване на лица в охраняемите обекти по месторабота и местоживеене на охраняваните лица, както и на пряко посегателство срещу тях (чл. 17, ал. 1 от ЗНСО). 

Министър-председателят няма право да откаже охрана и е длъжен да се съобразява с мерките за безопасност, прилагани от Националната служба за охрана (аргумент от чл. 20, ал. 5 от ЗНСО).

За изпълнение на задачите си по ЗНСО офицерите и сержантите от Националната служба за охрана могат да извършват и проверки на предмети и вещества. За предотвратяване на посегателство върху живота, телесната неприкосновеност, здравето или достойнството на охраняваното лице, както и за осигуряване необезпокояваното осъществяване на дейността му офицерите и сержантите от Националната служба за охрана могат да правят различни видове проверки, включително наблюдение и заснемане, като заснетите материали се използват за изясняване на обстоятелства, свързани с посегателство срещу охранявано лице или охраняем обект.

Видно от законовите разпоредби, личната охрана, осъществявана от НСО, обхваща не само живота, здравето и телесната неприкосновеност на охраняваното лице, а обхваща и дейност по защита на неговото достойнство от противозаконни посегателства, тяхното предотвратяване и пресичане.

Проверката за общоопасни предмети и вещества безспорно е важен елемент за защита живота, здравето и телесната неприкосновеност на охраняваното лице, но не е достатъчна с оглед защитата от противозаконно посегателство на неговата почтеност.

При това положение, или НСО не са извършили адекватна проверка, която да предотврати изготвянето на компромат срещу премиера на републиката и прикриват това чрез формална проверка, или, напротив, операция по компрометирането на охраняваното лице не е имало.

Това повдига въпроса дали има налице пропуск от страна на НСО да предотвратят внасянето на материали, с които по отношение на премиера на републиката е изготвен компромат, или НСО са участвали целенасочено в подобен комплот, или, всъщност, внасянето е станало със съдействието на самото охранявано лице. 

На 3.08.2020 г. Софийска градска прокуратура оповести, че по повод записите и снимките на премиера, публикувани в медиите, е образувано досъдебно производство по чл. 339а от Наказателния кодекс.

Обстоятелствата, оповестени в интервюто на премиера от 29.11.2020 г., и информацията, публикувана от НСО на 1.12.2020 г., обаче повдигат множество допълнителни въпроси за обстоятелства извън фактическия състав на чл. 339а от НК, които следва да бъдат разследвани.

В случай че е налице компромат, подготвен и използван срещу премиера, разследва ли се кои са отговорните за това лица – извършителите и съответно лицата, които са го допуснали?

В случай че не е налице компромат, подготвен и използван срещу премиера – прави ли се всестранна и обективна проверка на всички други възможни хипотези, включително и за собствеността на златните кюлчета и банкнотите?

Според твърденията на министър-председателя, в конкретния случай става дума за подготовка и използване на компромат спрямо него. Подготовката за това е продължила 2-3 години – обстоятелство, което се посочва от Бойко Борисов и се потвърждава от датите на разпространените снимки.  

Подготовката и публикуването на компромати срещу министър -председателя съставляват действия по противоправно засягане на неговото достойнство. 

Това поражда обосновано съмнение доколко НСО и нейните служители са изпълнявали основна част от задълженията си за осъществяване на охрана на премиера и това неизпълнение е продължило повече от 2 години. Действително, личният живот на лицата е неприкосновен. Необходимостта от спазване на това право обаче не отменя задължението на НСО да изпълнява задълженията си за охрана в пълния обем, изискван от закона.  Още повече, че точното и ефективно изпълнение на задълженията за охрана от НСО е пряко свързано със защитата на националната сигурност.

Думите на премиера сочат, че той знае или поне предполага коя е въпросната “красива жена”. С оглед режима на охрана на вилата, в която живее премиерът, тази жена може лесно да бъде идентифицирана и съответно да бъдат изяснени твърдените обстоятелства.

Твърдението на НСО, че всички лица, които посещават охранявания обект, се проверяват за общоопасни предмети и вещества, сочи също така, че служителите на НСО виждат вещите, които тези посетители носят със себе си. Следователно, твърденията на премиера могат и следва да бъдат проверени.

 1. Аудиозаписите

Една щателна проверка на всички възможни сценарии, трябва да включи в обхвата си и възможността аудиозаписите да са част от същата фактическа съвкупност. От съдържанието им следва, че са произведени в същия период, в който са правени и снимките. Логично е да са произведени при същите обстоятелства: лице, което е имало близък достъп до премиера в ползваната от него правителствена вила. Тези записи бяха разпространени в същия период и по същия начин, както и снимките. Автентичността на записите беше потвърдена от две експертизи, проведени от международни експерти. В поредица свои изявления относно записите Борисов извървя същия път като със снимките – започна с твърдения за фалшификация и стигна до косвени признания относно тяхната автентичност. Томислав Дончев в свое интервю “допусна”, че разговорът от третия запис се е състоял, което е косвено потвърждение за автентичността на другите два. 

 1. Фактически изводи

Борисов очевидно се опитва да изгради медийна защитна теза. Неговите твърдения обаче се разминават с поне три важни обстоятелства:

4.1 Многократност на заснемането/ записите: 

Снимките (а и записите) не са направени в рамките на еднократно посещение в интервал от 15 минути или нещо подобно, както следва от сценария, развит от Борисов пред „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Редица данни показват, че вероятно снимките са направени в рамките на поне четири “сесии” в период на повече от година:

 • Съгласно медийни публикации, данните към файловете съдържат точно указание за времето на заснемане, както следва:
  • 25.09.2017 г., в 15 ч. и 18 мин. и 23 сек.
  • 12.12.2017, в 14 ч. и 19 мин.
  • 4.01.2019 г., в 16 ч. и 24 мин. и 41 сек.
  • 6.02 2019 г., в 12 ч. 11 мин. и 54 сек.

Лесно може да се установи дали тези данни са били обект на манипулация. Оценката на експерти, с които се консултирах, е еднозначна – данните са автентични.

 • Наред с данните на файловете обаче за различен период на заснемане говорят и постелките на леглото, видими на фотографиите. 
 • За същото говори и промяната в съдържанието на чекмеджето: виждат се различни банкноти, съдейки по серийните им номера. Това може да бъде тълкувано указание за оборот, т.е., че тези пари са били в употреба.

Ако към това добавим и записите – явно личният живот на премиера е бил обект на документиране в продължителен период от време и със съществена честота.   

4.2 Не се установява пропуск на НСО

От заявленията на НСО следва, че службата отрича да е допуснала пробив в сигурността на премиера, какъвто би бил налице, ако беше позволено реализирането на описания от него компроматен гамбит.  Нещо повече: ако такъв пропуск беше допуснат, прокуратурата трябваше отдавна да е пристъпила с обичайните в такива случаи медийни фанфари към реализиране на наказателна отговорност на виновните.

4.3 Пистолета

Отсъства обяснение за пистолета от снимките: той или е внасян поне 4 пъти от “Мата Хари” (а тогава защо няма наказани в НСО за това!?), или тя го е намирала винаги вътре и го е използвала всеки път при аранжирането на мизансцена, което, освен невероятно, повдига въпроси за спазване на режима на съхраняването на лично оръжие.

 1. Заключение

Важно е да се подчертае следното: след потвърждаването на автентичността на снимките, реалността, която те обективират, просто няма законосъобразно и политически приемливо обяснение! Тези снимки може да са индикация, че:

а. премиерът разполага със суми, които не могат да бъдат обяснени от декларираните от него доходи и спестявания и/ или

б. премиерът води начин на живот, който го излага на изключителен риск от поставяне в зависимост от компромати и някой се е възползвал от това.

Дори някак да приемем за вярна версията на Борисов за 15-минутното оперативно мероприятие по учебник на КГБ, което е реализирано поне 4 пъти в течение на повече от година, при това положение трябваше да последват енергични действия срещу отговорните в НСО и “Мата Хари”. Такива обаче няма…

Всъщност, независимо дали тази медийна басня, съшита с бели конци от Шехерезада, получи някакво потвърждение или не, сам по себе си фактът, че е толкова лесно българският премиер да бъде компрометиран, е изключителен проблем. Дори за човек, който не е чел учебниците на КГБ, е ясно, че  компроматите се използват за изнудване и натиск, което понякога минава и през епизоди на дозирана медийна атака. И когато подобни въздействия са успешни, това може да доведе до злоупотреба с власт от страна на техния обект. Едно всестранно разследване на прокуратурата би трябвало не само да даде отговор на въпросите дали тези пачки и кюлчета не са израз на корупция и кой е компрометирал сигурността на премиера, но и да отговори на въпроса бил ли е Борисов обект на шантаж. Само тези снимки и записи ли съществуват или има и други? Има ли други лица, които могат да разполагат с подобни материали (особено след като Борисов говори за черен пазар на компромати) и сред тях може ли да има чужди служби за сигурност или криминални структури? И най-важното – ако е толкова лесно българският премиер да стане обект на компроматен натиск, той поддавал ли се е? Което пак ни води при парите от шкафчето и въпроса за корупцията, защото, където има тояга, има и морковче.

 Впрочем, съдържанието на записите дава материал за уплътняване на тези въпроси. Разговорът с “Валентин Василиевич” съдържа очевидни индикации, че премиерът се намира с тогавашния бос на Лукойл в отношения, които са далеч от необходимата социална дистанция между политици и бизнес с оглед избягване на корупционния вирус (нещо, за което ПРБ е сезирана, но без резултат). 

За съжаление, записите съдържат ясна индикация и за друго: твърде близките отношения между Борисов и ръководството на ПРБ, отиващи далеч отвъд нормалното взаимодействие между органите на изпълнителната и съдебната власт. Това обяснява и липсата на каквито и да било убедителни действия на прокуратурата по отношение на въпросните снимки и записи.  Казано на по-прост език: в една лодка сте с премиера. Вие го пазите от разследвания, а той прави всичко възможно да няма реформа на прокуратурата, която да ограничи Вашата безотговорност, и да изпълнява всичките Ви законодателни и други прищевки.

Ето защо, г-н моментен главен прокурор, аз не храня никакви илюзии, че Вие или подчинен на Вас прокурор би извършил пълна, всестранна и обективна проверка на информацията, разпространена чрез българските средства за масово осведомяване, както би следвало от този мой сигнал. Подавам го с друг мотив. В първия от записите Борисов Ви цитира да се хвалите колко обичате да се “правите на луд”. След изборите догодина възнамерявам да инициирам парламентарна анкета, която да провери (без)действията на прокуратурата по този казус. С цел процедурна икономия, искам, когато Ви задавам тези въпроси, да мога да се позова на факта, че лично съм Ви сезирал с тях.

Използвам случая, г-н Гешев, да Ви уверя лично в твърдото си намерение да вложа целия политически ресурс, с който разполагам, за това с демократични и законосъобразни средства да бъдете освободен от заемания от Вас в момента административен пост, да бъде прекратен мандатът на Висшия съдебен съвет и да бъде избран друг състав, който да може обективно да разгледа извършените от Вас етични нарушения и въпроса за Вашето дисциплинарно уволнение от поста редови прокурор. Наред с това, ще работя за дълбока реформа на прокуратурата, така че тя да бъде в състояние обективно да приложи закона по отношение на съмненията за злоупотреба с правомощия от Ваша страна.

Това е изпълнение на патриотичен дълг. Останалото е медийна чалга.

Христо Иванов

Сигналът до НСО

До

Бригаден генерал Емил Тонев

Началник на Националната служба за охрана

СИГНАЛ 

ЗА НАРУШЕНИЯ НА 

Закона за Националната служба за охрана

От

Христо Любомиров Иванов

Уважаеми генерал Тонев,

През последните дни в българските медии бе разпространена информация за интервю на министър-председателя на Република България, дадено пред германския всекидневник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ и публикувано в неделния брой на изданието от 29 ноември 2020 г. 

В интервюто Бойко Борисов коментира публикуваните в публичното пространство по-рано тази година снимки от спалнята му, на които са видни 500-еврови банкноти и кюлчета злато в чекмедже на нощното му шкафче, пистолет върху нощното шкафче, както и разпространения видеоклип, също от спалнята му. 

Министър – председателят Бойко Борисов заявява следното:

 • “В учебниците на КГБ е записано: Трябва да се създаде „компромат“, т.е. компрометиращ материал – и то от такъв вид, че човекът, който трябва да бъде засегнат, да се отврати от себе си, когато види материала. Този план се подготвя от години и всичките ми реформи само подтикнаха още повече враговете ми. И така, преди две или три години, най-вероятно през 2017 г., съм сниман как спя. Някой е успял да отвори вратата на спалнята ми и да направи снимката. Но на нея виждате само как спя. Това все още не разгръща предвидения от извършителите ефект. Трябваше да се добави нещо, което да отврати хората. Затова сложиха златни кюлчета, пачки пари и пистолет в нощното ми шкафче и след това снимаха тази аранжировка.”
 • Снимката е направена в правителствената резиденция, където живея.”
 • “Именно заради това на извършителите вероятно им е било лесно. Една красива жена може много лесно да преодолее защитата ми. Така враговете ми вкараха златото и пачките пари в къщата ми. Снимаха ме, докато спя и в други моменти направиха снимки на нощното ми шкафче с пари и злато в него. И след това има един видеозапис, който разкрива извършителите. Можете да видите как някой минава през къщата ми. Показана е банята, гардеробното помещение и накрая спалнята ми. Там има няколко шкафа, но човекът, който е правил видеото, целенасочено отива към нощното шкафче и отваря едно чекмедже, в което се виждат пари и златни кюлчета.”
 •  „Погледнете тази дамска чанта: вътре има достатъчно място, за да съберете малки кюлчета злато и пачки пари. И тогава ми се обажда дамата и казва: „Идваш ли? Чакам те“. Аз й казвам: „Изчакай, все още съм на интервю, идвам след 15 минути“. Охраната има указания да я допусне в къщата ми и сега тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това слага парите и златото в шкафчето ми, излиза и започва да снима с мобилния си телефон и отново идва в спалнята ми. Като Мата Хари“.

Следователно, министър-председателят потвърждава автентичността на снимките и на видеоклипа. Потвърждава и обстоятелството, че те са направени в правителствената резиденция, в която живее. Той прави коментар, че това е в изпълнение на план за създаване на компромат. 

Според информацията от НСО, разпространена от медиите на 1.12.2020 г., непроверени лица не се допускат в обектите, които Националната служба за охрана (НСО) пази. Те се проверяват за общоопасни предмети и вещества, а сред тях не са кюлчета злато или банкноти в евро. Припомня се, че през юни 2020 г. със заповед на началника на НСО е възложена служебна проверка относно снимките от спалнята на премиера. Тя била приключена в срок и не установила пропуски в прилагането на процедурите за проверка и в сигурността на охраняемото лице. Цялата документация по проверката е изискана и предоставена на Софийската районна прокуратура.

Въпросите, които повдигат обстоятелствата, оповестени в интервюто на премиера, не намират убедителен отговор от тази информация от НСО. Напротив, повдигат множество въпроси, които налагат нова и по-обхватна проверка за спазване на изискванията на ЗНСО, за спазване на установените процедури по охрана и съответна за тяхната ефективност.

В обхвата на задълженията на Националната служба за охрана се включва осъществяването на лична охрана на определените в закона лица, охрана на обекти, специализиран транспорт и охрана на мероприятия. В закона изрично е посочено, че дейността на Националната служба за охрана е елемент от дейността по защитата на националната сигурност, насочена към осигуряване безопасността на определените в този закон лица, обекти и мероприятия. 

На основание чл. 20, ал. 1  от Закона за Националната служба за охрана (ЗНСО), на министър-председателя в страната се осигуряват всички видове охрана.  

В чл. 16, ал. 1 от ЗНСО личната охрана е определена като дейност по защитата на живота, телесната неприкосновеност, здравето и достойнството на охраняваното лице от противозаконни посегателства, тяхното предотвратяване и пресичане, при която лицето изпълнява указанията за безопасност, предписани от Националната служба за охрана или от съответния служител. Охраната на обект е определена дейност по възпрепятстване на неправомерно проникване на лица в охраняемите обекти по месторабота и местоживеене на охраняваните лица, както и на пряко посегателство срещу тях (чл. 17, ал. 1 от ЗНСО). 

Министър-председателят няма право да откаже охрана и е длъжен да се съобразява с мерките за безопасност, прилагани от Националната служба за охрана (аргумент от чл. 20, ал. 5 от ЗНСО).

За изпълнение на задачите си по ЗНСО офицерите и сержантите от Националната служба за охрана могат да извършват и проверки на предмети и вещества. За предотвратяване на посегателство върху живота, телесната неприкосновеност, здравето или достойнството на охраняваното лице, както и за осигуряване необезпокояваното осъществяване на дейността му офицерите и сержантите от Националната служба за охрана могат да правят различни видове проверки, включително наблюдение и заснемане, като заснетите материали се използват за изясняване на обстоятелства, свързани с посегателство срещу охранявано лице или охраняем обект.

Видно от законовите разпоредби, личната охрана, осъществявана от НСО, обхваща не само живота, здравето и телесната неприкосновеност на охраняваното лице, а обхваща и дейност по защита на неговото достойнство от противозаконни посегателства, тяхното предотвратяване и пресичане.

Проверката за общоопасни предмети и вещества безспорно е важен елемент за защита живота, здравето и телесната неприкосновеност на охраняваното лице, но не е достатъчна с оглед защитата от противозаконно посегателство на неговата почтеност. Това остро поставя въпроса как се преценява кога вещите, които са внасят в помещенията, обитавани от премиера, могат да засягат достойнството на охраняваното лице.

Според твърденията на министър-председателя, в конкретния случай става дума за подготовка и използване на компромат спрямо него. Подготовката за това е продължила 2-3 години – обстоятелство, което се посочва от Бойко Борисов и се потвърждава от датите на разпространените снимки.  

Подготовката и публикуването на компромати срещу министър-председателя съставляват действия по противоправно засягане на неговото достойнство. 

Следователно, НСО и нейните служители не са изпълнявали основна част от задълженията си за осъществяване на охрана на премиера и това неизпълнение е продължило повече от 2 години.

Действително, личният живот е неприкосновен. Необходимостта от спазване на това право обаче не отменя задължението на НСО да изпълнява задълженията си за охрана в пълния обем, изискван от закона. 

Ето защо, в случая възникват множество въпроси, сред които:

 • Какви са установените процедури и протоколи за действие за защита достойнството на охраняемото лице от противозаконни посегателства, тяхното предотвратяване и пресичане? В случай, че липсват, какви са причините за това?
 • Служителите на НСО извършват ли проверки за други предмети освен  “общоопасни предмети и вещества”? Кои са тези други предмети? Ако се извършва проверка само за общоопасни предмети и вещества, какви проверки се правят за установяване, предотвратяване или пресичане на противозаконно посегателство срещу дейността на охраняваното лице?
 • В посочените от министър-председателя случаи установените процедури и действия спазени ли са? Ако не са, какви са причините за това?
 • Видно от думите на премиера, лицето, което е подготвило т. нар. компромат, е известно. НСО сигнализирала ли е прокуратурата и какво съдействие е оказала по изясняване на случая?

Генерал Тонев,

С оглед на изложеното, настоявам да да упражните правомощията си съгласно Закона за Националната служба за охрана и да разпоредите нова проверка на обстоятелствата, изложени от министър-председателя и която да изясни всички обстоятелства относно изпълнение на задълженията на НСО относно охраната на министър – председателя като охранявано лице по реда на закона. 

Настоявам, също така, резултатите от тази проверка да бъдат оповестени публично, с оглед надделяващия обществен интерес.

С уважение:

Христо Любомиров Иванов

Още новини

Ивайло Мирчев: Президентът да каже защо Пеевски отдавна е със сериозна охрана от НСО

Ивайло Мирчев: Президентът да каже защо Пеевски отдавна е със сериозна охрана от НСО

Надежда Йорданова: Предлагаме платформа за разговор, който да реши кризата на законност и липса на справедливост в България

Надежда Йорданова: Предлагаме платформа за разговор, който да реши кризата на законност и липса на справедливост в България

Божидар Божанов: Предлагаме мерки за премахване предпоставките на политическата криза

Божидар Божанов: Предлагаме мерки за премахване предпоставките на политическата криза

Планът на ПП-ДБ: първо антикорупционните закони и решения, а след това разговори за реализиране на втория мандат

Планът на ПП-ДБ: първо антикорупционните закони и решения, а след това разговори за реализиране на втория мандат

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Всички новини

Медиатека

Божидар Божанов: За предложените от нас антикорупционни закони ще търсим подкрепа от всички

Божидар Божанов: За предложените от нас антикорупционни закони ще търсим подкрепа от всички

Ивайло Мирчев в "Тази събота и неделя"

Ивайло Мирчев в "Тази събота и неделя"

Атанас Славов в "Офанзива"

Атанас Славов в "Офанзива"

Всички видеа

Позиции

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK