Христо Иванов пред POLITICO: ЕК умишлено си затваря очите за случващото се в България

Оригиналната статия можете да намерите на страницата на POLITICO ТУК. Поради значимостта на темата предоставяме пълния й превод на български. 


Христо Иванов казва, че Германия и Комисията са се продали твърде евтино, за да си осигурят лоялността на Борисов.

Доверието в ЕС като пазител на върховенството на закона е поставено на карта заради провала на Съюза да отговори на задълбочаващата се корупционна криза в България, смята лидер на реформистка партия, чийто поход срещу корупцията запали искрата на мащабни улични протести, случващи се всяка вечер в последните 5 седмици.

Христо Иванов, бивш министър на правосъдието, който в момента е лидер на антикорупционната партия “Да, България!”, настоява, че Брюксел и Берлин трябва да поемат отговорност за това, че са позволили завземането на българската съдебна система и други ключови институции от страна на олигархичната мафия. 

Иванов посочва, че, като смекчава мониторинга върху правосъдните реформи, докато в същото време подклажда корупцията с еврофондове, ЕС е отговорен за много от случващото се.  

“Ако ЕС не е способен да гарантира минимални стандарти за върховенството на закона в държава-членка, която е слаба… като България, каква е ползата от него тогава?”, пита Иванов в интервю за ПОЛИТИКО. 

Той добавя, че Европейската комисия, която се предполага да действа като гарант на договорите за Европейския съюз “умишлено си затваря очите за случващото се в България”, въпреки че еврофондовете са основно гориво на мафията. “Степента на превземане на държавата, до която се стигна в България, стана възможна само благодарение на леснодостъпния наркотик, какъвто са средствата от ЕС”, обяснява той. 

През последните няколко месеца Иванов и други негови сподвижници представят безпрецедентно ясна картина, показваща как група олигарси ефективно са установили паралелна държава в България, която упражнява властта си чрез бизнеса, съдебната система, медиите, полицията и службите за сигурност. 

Мафията в България произхожда от тайните служби от времето на комунистическия режим, и се възползва от немощния съдебен надзор от страна на ЕС, за да разшири влиянието си чрез проверени във времето тактики като заплахи и компромати. 

Европейските лидери запазват подозрително мълчание по въпроса за трупащите се доказателства, че една дъжава-членка нагло нарушава демократичните и правни норми на Евросъюза и до този момент така и не са отправили критики към София по повод бруталните действия на полицията спрямо протестиращите срещу корупцията и по повод атаките срещу репортери.

Иванов заявява, че Брюксел и Берлин си затварят очите за действията на българската мафия, защото министър-председателят Бойко Борисов, когото протестиращите виждат като посредник на злоупотребите, е ключов съюзник на Християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на сцената на Евросъюза. Брюксел и Германия също смятат едрия бивш бодигард за надежден съюзник в отношенията с Турция, казва Иванов.

“Това е нещо много типично: една империя е в своя залез, когато позволи пограничната й политика да се води от местни главатари”, посочва той. “Проблемът е, че безрезервната подкрепа за Борисов от страна на Германия и Европейската комисия подронват авторитета и продават твърде евтино политическия капитал на Европа и Германия. Те можеха да получат същото ниво на сътрудничество, без да са толкова безпринципни и без да деморализират българската общественост.”

Иванов подчертава, че основните очаквания на българската общественост спрямо ЕС не са свързани толкова с европарите, които Борисов често парадира, че осигурява. Вместо това, казва той, хората искат ЕС да помогне на България да освободи завладяната си съдебна система, като в замяна на фондовете изисква истински напредък срещу корупцията.

Иванов обяснява, че Борисов все пак е успял да очарова Меркел, чрез безрезервната си лоялност към нейната Европейска народна партия (ЕНП) и чрез действията си на будещия симпатии “глупак” по време на срещите на Европейския съвет. Той отбелязва с хумор, че според него Борисов сигурно ѝ напомня за любезния обслужващ персонал, който източногерманците са срещали при пътуванията си до българските плажове от ерата на социализма. 

“Той е услужлив като пиколо, с онзи специфичен балкански чар.”

Говорител на партията на Борисов настоява, че “няма толерантност към корупцията в ГЕРБ или правителството. Министър-председателят Борисов многократно е заявявал, че няма да защити никой, който е обвинен в корупция.”

Действително, Борисов обича да се представя като човека с чистите ръце, който успява да осигури непрепрекъснатия поток от евросредства, след като корупция в правителството на социалистите довежда до спирането им през 2008 г. Той е особено горд с магистралите, построени с европари по време на неговите мандати. 

Балканско безредие

При все че паралелната държава в България е мрежа със сложни взаимовръзки, Иванов и протестиращите фокусират вниманието си върху двама задкулисни играчи от етническата партия ДПС: Ахмед Доган, бивш лидер на партията и медийния магнат Делян Пеевски. 

Иванов провокира настоящата вълна от протести – най-голямата в последните 7 години – чрез предавана на живо акция, при която се вижда как Доган нелегално е окупирал и използва част от плажната ивица на България за свой щаб, и е пазен от Националната служба за сигурност, въпреки че няма публична роля в управлението на държавата. 

След акостирането на Иванов на плажа с гумена лодка на 7 юли, на Доган и Пеевски се налага да се откажат от своите бодигардове, а началникът на Националната служба за охрана е принуден да подаде оставка. 

Борисов отказва да предизвика Пеевски и Доган и протестиращите искат неговата оставка отчасти заради връзките му с дуото. Иванов описва споразумението за разделяне на властта в държавата така: 

”Борисов е цар през деня, Пеевски е цар през нощта”. 

Говорител на ГЕРБ настоява пред ПОЛИТИКО, че правителството и етническата партия ДПС не работят в коалиция. 

Най-голямото безпокойство засяга съдебната система, тъй като се появяват все повече свидетелства за това как тя е употребявана като инструмент за заплахи, изнудвания и изземвания от страна на държавата. Десетките хиляди протестиращи по улиците на София и други градове искат не само оставката на Борисов, но и на Главния прокурор Иван Гешев. И двамата дадоха да стане ясно, че няма да се поддадат. 

Парите спират в Брюксел

Иванов подчертава, че ЕС не може да се преструва, че провалите във върховенството на закона в България са вътрешен проблем, особено след като страната е в подобно безредие поради неуспеха на “Механизма за сътрудничество и проверка” по отношение на съдебната реформа. Последните доклади на ЕК са озадачаващо позитивни, докато има все повече свидетелства, че  превземането от страна на мафията се задълбочава.

“Това не е вътрешен въпрос, защото най-голямата, най-леснодостъпната корупция се случва с европейски средства”, казва Иванов, добавяйки, че безотчетността на България в рамките на Евросъюза има значителни последствия за единния пазар, особено в комбинация с проблеми като контрабандата, организираната престъпност и тероризма.”

“(Корупцията в България) е въпрос на финансов интерес и национална сигурност за всеки гражданин на ЕС… Може да дойдете на почивка в България и лично да станете жертва на липсата на върховенството на закона; може да имате бизнес в България и той да бъде откраднат от Вас.”

Иванов подава оставка като правосъден министър през 2015 г., когато опитите му да прокара съдебна реформа в правителството на Борисов са осуетени. Той подчертава, че не е получил подкрепа от ЕС. 

“Моето решение да стана министър не беше основано на илюзията, че Борисов иска реформа. Исках да видя, ако има истински реформатор в Министерството на правосъдието, ще има ли европейска подкрепа за мен? Изводът ми недвусмислено беше, че такава липсваше от страна на г-н (Франс) Тимерманс, който беше отговорен като първи вицепрезидент на Комисията. 

“Имаме доста опит в това да опитваме да привлечем вниманието на компетентните институции към злоупотребите с еврофондове, а те са изключително щедри към България. Някой в Берлин си е направил цинична сметка: един милиард повече или по-малко, на кого му пука? Докато успяваме да купуваме подкрепата на Борисов и го крепим стабилен… на кого му пука за някакви си “рушвети”?”

В отговор на критиката на Иванов към Механизма за сътрудничество и проверка, Европейската комисия твърди, че България е осъществила “достатъчен” прогрес в съдебната реформа, съответстващ на поетите ангажименти при присъединяването към ЕС, но все пак има нужда от постоянно прилагане на реформи по отношение на независимостта на съда и борбата срещу корупцията.

Сега Иванов настоява за нов опит за съдебна реформа чрез избори, най-късно следващата пролет, който той се надява, че ще бъдат фокусирани върху сериозна съдебна реформа. 

На фона на протестите изглежда се разразява и война между олигарсите. Гешев и прокурорите се бият в гърдите, че повалят корумпирани магнати, докато в същото време олигарси и други бизнесфигури, взети на прицел от прокуратурата, излизат с истории за изнудване и заплахи. В опит да подкопае легитимността на протестното движение, лагерът на съдебната система обвинява олигарсите, в които се е прицелил – като казино барона Васил Божков “Черепа” – че финансират демонстрантите. 

За Иванов, това хвърляне на кал сред елита е знак, че олигархичната система приближава своя край.

“Системата достига точка, в която се разпада”.

Още новини

Резултати от изборите на “Да, България” за подредба на кандидатите за евроизборите

Резултати от изборите на “Да, България” за подредба на кандидатите за евроизборите

Христо Иванов: Сарафов е скритият коалиционен партньор в служебното правителство

Христо Иванов: Сарафов е скритият коалиционен партньор в служебното правителство

Ивайло Мирчев: Договорът с “Боташ” позволява пренос на руски газ и не е съгласуван с ЕК

Ивайло Мирчев: Договорът с “Боташ” позволява пренос на руски газ и не е съгласуван с ЕК

Мартин Димитров: Скандалният договор с “Боташ” трябва още днес да бъде изпратен до ДАНС и прокуратурата, а след това предоговорен

Мартин Димитров: Скандалният договор с “Боташ” трябва още днес да бъде изпратен до ДАНС и прокуратурата, а след това предоговорен

Д-р Александър Симидчиев: Случилото се с НЗОК е поредната стъпка към пълното овладяване на здравеопазването от ГЕРБ

Д-р Александър Симидчиев: Случилото се с НЗОК е поредната стъпка към пълното овладяване на здравеопазването от ГЕРБ

Общо събрание на МО гр. Панагюрище

Общо събрание на МО гр. Панагюрище

Всички новини

Медиатека

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Христо Иванов: Залогът на изборите е дългата власт – в съдебната система и в регулаторите

Христо Иванов: Залогът на изборите е дългата власт – в съдебната система и в регулаторите

Надежда Йорданова: Избор на служебен премиер измежду висши държавни длъжности не е нещо нечувано в България

Надежда Йорданова: Избор на служебен премиер измежду висши държавни длъжности не е нещо нечувано в България

Всички видеа

Позиции

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK