Гласуване по пощата, е-подписки и онлайн излъчване на броенето на бюлетините предлага Демократична България

09 януари 2021, събота Viber

Гласуване по пощата, е-подписки и онлайн излъчване на броенето на бюлетините предлага Демократична България

Предварително гласуване по пощата е най-доброто решение за гарантиране на правото на глас на всеки българин и за предпазване на всички участници в изборния процес в условията на пандемията от коронавирус. Тази позиция заявиха представителите на “Демократична България” на срещата си с президента Румен Радев, част от консултациите при държавния глава за организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

Още през 2018 г. “Демократична България” внесе в Народното събрание законопроекти за въвеждане на дистанционно и пощенско гласуване, но те не бяха припознати от нито една парламентарно представена сила. Наред с това през септември 2020 г. обединението  предложи промени в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване, включително за извършване на независим одит на устройствата за вота. 

Като част от усилията си за осигуряване на прозрачността на вота и избягване на струпване на застъпници и наблюдатели в изборните помещения “Демократична България” предлага също да се въведе ред за онлайн излъчване в реално време на броенето на бюлетините в секционните избирателни комисии. То би било възможно чрез устройства като таблети или смартфони и централизирана платформа за стрийминг. Обединението е готово да предостави интеграция с платформата си за честни и прозрачни избори “Ти броиш”.

“Ние имаме готовност, уверихме президента, да изготвим конкретни законодателни текстове за това. Имаме готовност през нашата платформа “Ти броиш” нашите застъпници, които вече са 6 хиляди, да участват изключително активно в стрийминга. Важно е всички излъчвания на броенето на гласовете да се съберат на една платформа. “Ти броиш” има техническата способност да бъде такова място”, заяви Христо Иванов пред журналисти след разговора при държавния глава.

Платформата “Ти броиш”, чрез която ще се извършва паралелно преброяване в деня на вота, и към момента е отворена към всички желаещи граждански сдружения и политически сили.

Преди дни “Демократична България” внесе в Централната избирателна комисия (ЦИК) писмо, с което настоява да бъде осигурена прозрачност на всички параметри по договора за доставка на машините и отново повдигна въпроса за независимия одит. Формацията поиска да бъде премахнато броенето на “контролните разписки” от машинното гласуване и вместо това да се използват директно данните от машинния протокол.

Пред държавния глава “Демократична България” предложи също да се предвиди възможност подписите, които политическите сили следва да представят в ЦИК за регистрация за участие в изборите, да се събират и електронно, като изрази готовност да изгради отворена платформа за целта с използване на квалифицирани електронни подписи, включително облачни такива. Обединението предлага и да бъде разгледана възможност за използване на персоналния идентификационен код (ПИК) на НАП в подписките.

Сред предложенията на “Демократична България” са и увеличаване на безплатното време за кампания на участниците в изборите в обществените медии – БНР и БНТ, като отговор на предизвикателствата, произтичащи от пандемията. Сред исканията са и организиране на много по-силна информационна кампания за безопасността на вота и начина за гласуване с машини, оповестяване на здравен протокол за протичане на изборите и въвеждане на нови “тъмни стаички”. Предлага се те да бъдат заменени от паравани, като целта е да се осигури по-добра циркулация на въздуха като мярка срещу разпространението на коронавируса, а същевременно да се запази тайната на вота.

“Основният риск на предстоящите избори се състои в това, че те ще бъдат организирани от корумпираната борисова държава и затова е необходимо да призовем колкото се може по-широки обществени кръгове да участват в наблюдението и контрола по тяхното провеждане”, заяви пред президента съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов.

“Ако ние проведем едни избори, на които голяма част от българите да не посмеят да излязат, това ще заложи бомба във фундамента на това, което всички се опитваме да направим, защото изборите са начинът, по който демокрацията обновява доверието в институциите”, добави Христо Иванов по време на срещата.

“Доверието в изборния процес е ключово за доверието в демокрацията въобще. Виждаме какво става по целия свят. Хаос, популизъм, радикализъм. Това вещае все по-чести кризи. Дълг и отговорност на държавниците е да се извисят над злободневните страсти, над личните и партийни интереси, и да гарантират честни и прозрачни избори, които да върнат доверието в институциите”, коментира Владислав Панев, съпредседател на “Зелено движение”.

Ето пълните предложения, представени пред държавния глава:

ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА “ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ” ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА КОНСТИТУЦИОННОТО ПРАВО НА ГЛАС НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ И ОСИГУРЯВАНЕ НА БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ ЗА ГЛАСУВАНЕ 

  1. Предварително гласуване по пощата е най-доброто решение за гарантиране на правото на глас на всеки българин и за предпазване на всички участници в изборния процес в условията на пандемията от коронавирус. Още през 2018 г. “Демократична България” внесе в Народното събрание законопроекти за въвеждане на дистанционно и пощенско гласуване, но те не бяха припознати от нито една парламентарно представена сила. 
  2. През септември 2020 г. предложихме промени в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване, включително за извършване на независим одит на устройствата за вота. Преди дни внесохме в ЦИК писмо, с което настояваме да бъде осигурена прозрачност на всички параметри по договора за доставка на машините и отново поставихме искането си за провеждане на независим одит. Готови сме да изпратим детайлно разписана процедура за осъществяване на независима проверка.
  3. Настояваме да бъде премахнато броенето на “контролните разписки” от машинното гласуване и вместо това да се използват директно данните от машинния протокол, каквото предложение също внесохме в Народното събрание, но не беше разгледано при приемането на последните изменения на Изборния кодекс. Предложението предвижда да се прави броене на разписки и сравняване с машинния протокол в извадка от секции. 
  4. Предлагаме да се предвиди възможност подписите, които политическите сили следва да представят в ЦИК за регистрация за участие в изборите, да се събират и електронно. Готови сме да изградим платформа за събиране на подписи чрез квалифицирани електронни подписи, включително облачни такива. Предлагаме и законодателят да разгледа възможност да позволи използване на ПИК на НАП в подписките, като за целта “Информационно обслужване” АД трябва да изгради система за събиране на подписи.
  5. Като част от усилията си за осигуряване на прозрачността на вота и избягване на струпване на застъпници и наблюдатели в изборните помещения предлагаме да се въведе ред за онлайн излъчване в реално време на броенето на бюлетините в секционните избирателни комисии. Това може да се осъществи чрез устройства като таблети или смартфони и централизирана платформа за стрийминг. При необходимост имаме готовност да предоставим интеграция с платформата си за честни и прозрачни избори “Ти броиш” – платформата, чрез която ще се извършва паралелно преброяване в деня на вота и която и към момента е отворена към всички желаещи граждански сдружения и политически сили.
  6. Предлагаме значително увеличаване на безплатното време за кампания на участниците в изборите в обществените медии – БНР и БНТ. Аргумент за това са трудностите пред провеждане на предизборна кампания в условия на пандемия, ограничаващи възможностите за пряк контакт с избиратели – срещи, митинги и др.

Организиране на много по-силна информационна кампания, разясняваща условията за безопасност при гласуването и начина за гласуване с машини. 

  1. Настояваме за навременно създаване и оповестяване на здравен протокол за протичане на изборите. Осигуряване на яснота какви защитни предпазни средства ще се ползват от членовете на комисиите и избирателите – кой и как ще ги осигури. Предлагаме въвеждане на нови “тъмни стаички” – използване на паравани. Целта е да се осигури по-добра циркулация на въздуха като мярка срещу разпространението на SARS-CoV-2, а същевременно да се запази сигурността при гласуването и тайната на вота. 

Още новини

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Националния съвет на „Да, България!“ предлага план за това как ПП-ДБ да тестват наличието на готовност за реформи в 50-ото Народно събрание като предпоставка за участие в реализацията на третия мандат

Националния съвет на „Да, България!“ предлага план за това как ПП-ДБ да тестват наличието на готовност за реформи в 50-ото Народно събрание като предпоставка за участие в реализацията на третия мандат

Христо Иванов: Ако има шанс да бъде формирано правителство анти-Пеевски, длъжни сме пред нашите избиратели да го направим 

Христо Иванов: Ако има шанс да бъде формирано правителство анти-Пеевски, длъжни сме пред нашите избиратели да го направим 

Надежда Йорданова: Готови сме да разговаряме с всички политически сили, които подкрепят нашите реформи, с изключение на “Възраждане”

Надежда Йорданова: Готови сме да разговаряме с всички политически сили, които подкрепят нашите реформи, с изключение на “Възраждане”

По предложение на ПП-ДБ парламентът създаде временна комисия “Нотариуса и Пепи Еврото”

По предложение на ПП-ДБ парламентът създаде временна комисия “Нотариуса и Пепи Еврото”

Всички новини

Медиатека

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Христо Иванов в 120 минути

Христо Иванов в 120 минути

Божидар Божанов: За да решим политическата криза, реформата в съдебната власт трябва да бъде изведена на преден план

Божидар Божанов: За да решим политическата криза, реформата в съдебната власт трябва да бъде изведена на преден план

Всички видеа

Позиции

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK