ДБ: Борим се не срещу прокуратурата, а да я върнем на гражданите

Събитие на МлаДа България събра днес в Бояна протестиращи, които просрещнаха идващите за националното съвещание на прокурорите и следователите в България. Пристигащите прокурори бяха посрещнати с призиви за оставка на Иван Гешев, бухалки с лика на главния прокурор и листовки с призива, отправен вчера от Христо Иванов към българските прокурори. 

“Това са опити на тоталитарни лидери да си организират жив щит.” – коментира Иванов събирането на прокурорите и го сравни както с действията на Лукашенко, така и с организираните от ГЕРБ и ДПС масовки. 

“Целта е прокурорите да бъдат използвани, по същия начин, по който хората бяха използвани на Росенец или ГЕРБ използваше хората в Тех парка. Това е същото събитие. Целта е Иван Гешев да демонстрира сила, да се опита да изглежда страшен да демонстрира, че има подкрепата на прокурорската професия и затова нашият призив към прокурорите е да не позволяват да бъдат използвани по този начин”.  

Той поясни, че целта на събитието, организирано от МлаДа България е младежите от организацията да отправят лично призива си за оставка към Иван Гешев и също така да призоват прокурорите да не стават доброволно част от този жив щит и да не продължават да търпят от тяхно име и за сметка на гражданите правосъдието в България да бъде превръщано в паравоенна организация, подчинена на главен прокурор, който непрекъснато нарушава базови изисквания за заемането на тази длъжност. 

Иванов припомни също за подадените сигнали до ВСС и за това, че се опитва да намери един прокурор, който да се сезира за престъпленията на Гешев, след решението на КС, според което всеки прокурор може да разследва главния прокурор.

“Борисов така или иначе е пътник, но дългосрочно трудната задача и важната задача е да получим оставката на Гешев и да наложим реформа на прокуратурата.” – подчертта Иванов. 

Той определи като абсолютна гавра предложените от ГЕРБ “реформи” в така наречената “нова конституция”.  

“Борисов се опита да предложи на Гешев възможност да увеличи неговите правомощия. Измененията, които предложи в така наречената “нова конституция”, не само не решават проблема, който поставят гражданите за безконтролната власт на главния прокурор, а напротив, я увеличават. Борисов се опита да даде откуп. Доколкото разбираме сигналите от ДПС, този откуп не се приема.” 

Иванов подчерта, че очаква Борисов да изпълни ангажимента си и да си подаде оставката, а не да се оттегли, слагайки за министър-председател някой като Деница Сачева. 

С викове “Престъпник” беше посрещнато преминаването на бившия главен прокурор (1999 – 2006) Никола Филчев: 

“Филчев е една от най-мрачните фигури в историята на българската демокрация.“ – коментира Иванов и припомни, че Филчев не е разследван за няколко тежки престъпления, което е установено с решение на Европейския съд по правата на човека по делото “Колеви”. 

“Неслучайно точно този авторитарен, криминален, психопатичен тип е най-добрията приятел на Гешев. […]Абсолютно тоталитарна фигура. Този човек днес ще бъде показван като част от българската прокуратура. Това е изключителен срам за всяка една европейска държава.” 

Поведението на прокурорите Иванов определи като резултат от изключително тежка кариерна зависимост и тежка дългогодишна антиселекция: 

“Българският прокурор е един заклет конформист с пречупен гръбнак, който не смее да има собствена мисъл и собствена позиция. Българската прокуратура представлява нещо като един севернокорейски оазис в България.”

Иванов заяви, че Иван Гешев ще се опита да забрани свободния демократичен дебат в една европейска страна, претендирайки, че исканията за неговата оставка, протестите за беззаконието в България и исканията за реформа на прокуратурата нарушавали член 7 от договора за ЕС, който всъщност съдържа в себе си гаранцията за това, че в ЕС върховенството на закона е ценност и нарушаването му се санкционира. 

“Опитвайки се да твърди, че свободни български граждани, участвайки в нормална изява на лично мнение и на политическо мнение, нарушават договора за ЕС, всъщност ще направи още една крачка, която ще направи невъзможно за бюрократите Брюксел да си затварят очите за случващото се в България.” – заяви Иванов и добави, че възнамерява да поиска от ЕК да прати свои пратеници в България и да възобнови докладите си. 

Той подчерта, че искането за реакция от страна на ЕК не е вик за помощ от страна на България, която е готова и сама да си извоюва свободата, а е просто настояване за това ЕК да си свърши работата като пазител на договорите и на правовия ред в ЕС.

“Нашият апел към ЕК е: “Свършете си работата, защото сте длъжни!” – заяви Иванов и поясни, че, бездействието на ЕК в България е заплаха за всички европейски държави и за техните очаквание ЕС да бъде не просто Съюз на еврофондовете, а да бъде Съюз на върховенството на правото. Това е възрожденският идеал за свободна България. За България, в която всеки български гражданин може да се пребори и има гарантирана неговата правда. Защото правда е мястото, където се срещат истината и правото.”

Иванов подчерта, че именно тези ценности са основното, което ни е събрало в ЕС и затова държи ЕК да си върши работата, защото това ни прави добри европейци. 

“Да си добър европеец означава да искаш ЕС да си изпълнява ценностите и ангажиментите. Днес сме тук, за да бъдем добри европейци и да искаме правовият ред да бъде с еднакъв стандарт и да се прилага на цялата му територия.”

В излъчването на живо се включи и Атанас Славов, конституционалист и член на НС на “Да, България!”:  

“Ние сме тук днес не за да се борим срещу българската прокуратура, а за да поискаме връщането на прокуратурата на гражданите на България, на българското общество, на демократичните институции.” 

Той допълни, че българската прокуратура е изградена по тоталитарен модел, а днешната PR акция е издържана в стилистиката на поредния конгрес на комунистическата партия. 

Според него охраната, от която днес се ползва Иван Гешев за събитието, вероятно е по-голяма от охраната, която са имали в последните години на комунизма, когато партийните конгреси са били провеждани на същото място в Бояна. 

“Филчев е олицетворение на най-сталинистките години на българската прокуратура.” – коментира Атанас Славов преминаването на бившия главен прокурор и допълни, че липсата на разследване срещу Филчев по индикация на Европейския съд по делото Колеви срещу България е индикация за структурните проблеми в българската прокуратура и за практическата невъзможност да бъде разследван главният прокурор. 

“Главният прокурор е извън системата на демократична отчетност Настояваме тази институция да бъде включена като част от демократичната държава.” – подчерта Славов и припомни предложенията за конституционна реформа, представени от Демократична България в началото на юли, сред които са избор на главния прокурор от парламента с квалифицирано мнозинство, както и възможност за освобождаването му отново от парламента. 

“Ако имахме действащ механизъм за демократична отчетност и контрол, Гешев нямаше да е възможен. Не и след всичко, което направи в първата част на годината. Този главен прокурор щеше да е вече в историята.” 

Атанас Славов завърши изказването си с увереността, че в прокуратурата има честни хора и е време те да проговорят. 

Александра Стеркова от младежката организация МлаДа България изрази надеждата си призивът на Христо Иванов да стигне до повече прокурори: 

“Вярвам, че повечето от тези хора са качествени хора, със съвест. Искаме да им покажем подкрепа, за да може да се чувстват силни, когато отстояват законните права и интереси на гражданите.”

В края на протеста Иванов коментира и речта на Иван Гешев по време на събитието

“Стана ясно, че основното, което ги събира, е моето предложение за реподбор на прокурорите, за поставянето на прокуратурата пред демократична отчетност, така че той да отговаря пред НС за своите действия и бездействия, а НС да отговаря пред българските граждани и това според тях е нарушение на европейското право.” 

Той направи и разяснение защо твърденията на Иван Гешев са неверни: 

“Няма ценност европейска и няма принцип на разделението на властите, който да охранява прокурорската независимост. Има ценност, централна, и това е независимостта на съда.” – заяви Иванов и поясни, че една от трагедиите на българския преход е именно това, че в България, по решение на “бащите на прехода” в Конституцията от 90-та година прокуратурата е пришита към съда и се ползва със същото ниво на независимост.  

Той поясни още, че прокуратурата има инициативата на наказателното производство и затова не може да бъде изолирана от останалите власти. 

“Най-голямата власт на прокурорите не е възможността да повдигат наказателни обвинения, най-голямата им власт е да не повдигнат обвинение, когато има извършено престъпление, по който начин да поставят хора с влияние “на трупчета”.”  – каза Иванов и допълни, че става дума за делата, които са напълно готови, но държат под зависимост различни политически фактори. 

Той беше категоричен, че арестът на министър Нено Димов не може да се брои за реална акция и доказателство за липсата на недосегаемост, защото министрите с истинска власт са единствено онези, които са от ГЕРБ и са подкрепени от Сараите. 

“Останалите са нощни пеперуди, случайно прилепнали към някоя крушка в МС.”

Изтъкнатото от Гешев справяне с телефонната престъпност Иванов коментира така: 

“След като оставиха 30 години телефонните измамници да тормозят нашите баби и дядовци, майки и бащи, сега най-накрая са си свършили работата и имат наглостта да се хвалят с това. Цяла България знаеше къде са къщите на клановете на телефонните измамници и прокуратурата 30 години нищо не правеше, но няма обяснение защо.”

“Ако зависи от “Демократична България”, ще има дълбока реформа, ще има лустрация, ще има реподбор.” – категоричен беше Иванов.  

Пълното изказване на Христо Иванов с призив към прокурорите вижте тук: 

https://www.facebook.com/hristaky/videos/10222023788556621/

Коментара на Христо Иванов за речта на Иван Гешев ще намерите тук: 

https://www.facebook.com/hristaky/videos/10222024147325590/

Още новини

Ивайло Мирчев: Президентът да каже защо Пеевски отдавна е със сериозна охрана от НСО

Ивайло Мирчев: Президентът да каже защо Пеевски отдавна е със сериозна охрана от НСО

Надежда Йорданова: Предлагаме платформа за разговор, който да реши кризата на законност и липса на справедливост в България

Надежда Йорданова: Предлагаме платформа за разговор, който да реши кризата на законност и липса на справедливост в България

Божидар Божанов: Предлагаме мерки за премахване предпоставките на политическата криза

Божидар Божанов: Предлагаме мерки за премахване предпоставките на политическата криза

Планът на ПП-ДБ: първо антикорупционните закони и решения, а след това разговори за реализиране на втория мандат

Планът на ПП-ДБ: първо антикорупционните закони и решения, а след това разговори за реализиране на втория мандат

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Всички новини

Медиатека

Ивайло Мирчев: Президентът да каже защо Пеевски отдавна е със сериозна охрана от НСО

Ивайло Мирчев: Президентът да каже защо Пеевски отдавна е със сериозна охрана от НСО

Божидар Божанов в ''Лице в лице''

Божидар Божанов в ''Лице в лице''

Надежда Йорданова: Причината за дълбоката криза в България е систематичният отказ да се реши проблемът за върховенството на правото и липсата на справедливост в обществото

Надежда Йорданова: Причината за дълбоката криза в България е систематичният отказ да се реши проблемът за върховенството на правото и липсата на справедливост в обществото

Всички видеа

Позиции

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK