Български манифест за Европа

На официално събитие в София бе представен екипът на „Български манифест за Европа”. В навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС, България няма заявени приоритети и ясна визия за утвърждаването на страната ни, като съвременна Европейска държава.

„Да, България!”, ДСБ/Нова Република, Зелените, ДЕОС и други организации и граждани с визия за бъдещето на Европа и достойното място на България в нея, инициират  поредица срещи и дискусии с българските граждани, за това в каква България искаме да живеем и как членството на страната ни в Европейския съюз създава гаранции за икономически растеж, благосъстояние, свобода и достойнство.

  • Пълният текст, който формулира платформата за „Български манифест за Европа“,  вижте тук.
  • От тук можете да свалите текста за печат. 

Събитието бе открито от Светослав Малинов и Стефан Тафров, водещите идеолози на екипа на „Български манифест за Европа”. Светослав Малинов, евродепутат и член на НР на ДСБ  отбеляза факта, че в началото на неговия професионален живот дебатът на членство на България в Европейския съюз е бил точно толкова далечен и безнадежден, колкото към днешна дата дебатът за членството на Турция, „който мога да ви уверя че е напълно безперспективен“. Затова е убеден, че по време на неговия живот са се случили наистина исторически обрати. Бил е военнослужещ на Варшавския договор, а днес участвал в създаването на Отбраната на Европейския съюз. Надява се в края на мандата си да има две досиета, защото така се наричат законопроектите в Европейския съюз. Въпреки това е разтревожен, че България е единствената страна, която след включването си в Европейски съюз е влошила драстично показателите като върховенство на правото, демокрация, човешки права и дори провеждане на демократични избори. “Как така българите, чийто устрем към Европа не можеше да спре, днес живеят с най-ниските доходи и не са в състояние да предизвикат важни реформи, след като преди това бяха пример за смелост и радикалност. България не трябва да губи своите исторически победи и приоритети, за които и аз лично съм се борил и съм давал всичко от себе си. Никога не съм мислил, че България ще встъпи в своето първо председателство под мониторинг и извън Шенгенската зона.  Затова и ще участвам с всичките си сили в тази нова инициатива, защото  България трябва да заеме своето достойно място като средно голяма държава, лидер, когато става за идеи, решителност и политическа воля. Нека след време, когато погледнете към днешното събитие да си кажете, че  то е в основа нещо толкова значимо и голямо като позицията на България в ЕС.”, завърши Светослав Малинов.

След него, Стефан Тафров, член на „Да, България!“ каза, че „Това, което ни предстои, е едно колективно интелектуално и политическо усилие. Като се започне от първите свободни митинги през 1989 г, през протестите по време на Лукановата зима  1990-1991 г., после и на Виденовия глад през 1996-1997, до недоволството ни днес срещу модела „Кой“ и завладяната държава, основната движеща сила, която тласка обществото ни напред, е справедливият гняв на гражданите. Днес осъзнаваме, че гневът не стига. Трябва ум, трябва зрялост, трябва  план за действие, трябва смелост.  Време е да превърнем гнева в бъдеще!  За България това бъдеще е само и завинаги европейско.“

В своето изложение пред събралите се, лидерът на „Движение Да България“ Христо Иванов сподели, че „Тези хора не са партийци. Тези хора не са кандидати за позиции и за евродепутати. Тази платформа не е предизборна, тя не е партийна. Представяме Ви умове. Представяме Ви сърца. Представяме Ви експертиза, представяме Ви енергия. За България. Тази платформа е отворена. Към нея ще се присъединяват други хора и вероятно ще получава подкрепа от други организации. Тази платформа има една задача и тя е да ни върне усещането за посока. За нашата европейска посока. Защото европейският проект не е просто проект за това как България да се закачи за влака на ЕС. Европейският проект е проект, в който трябва да гарантираме, че ние ще бъдем част от Европа не просто по география и по традиция, а по стандарти.“

След това лидерът на ДСБ Атанас Атанасов подчерта, че  още при учредяването на ДСБ основаният слоган на партията е бил  „За Силна България в обединена Европа”. „Ние се създадохме да работим за това, защото бяхме убедения, че такава е каузата на демократична България, да бъде част от европейската цивилизация. Днес, 10 години след осъществяването на тази мечта на поколения българи, се опитват да ни убеждават, че е важно България да е стабилна, стабилна не означава, че е силна. Днес, нито Европа е достатъчно обединена, нито България е силна. Тоест, нашата основна кауза стои неизпълнена. За това, ние от демократичната общност създаваме този екип от хора с доказани принципи и качества – професионалисти и ексери в своята област, именно в този ключов момент, когато България има историческия шанс да отстоява националните си интереси в Европа, за да работят за силна България в обединена Европа.“

Списък с експертите, които до този момент са взели участие в платформата:

Проф. Александър Кьосев          

Преподавател по история на Модерната европейска култура, Софийски университет. Член на тематична работна група Образование на ПП „Движение Да България“.

Д-р Атанас Славов

Юрист – конституционалист, преподавател по публично-правни науки в СУ „Св. Климент Охридски”. От 2016 г. е доктор по право на Университета на Глазгоу  и доктор по конституционно право на СУ (2009). Член на Изпълнителния съвет на ПП „Движение Да България“.

Божидар Божанов         

Софтуерен инженер с над 10 години опит в големи световни компании и експерт по електронно управление. Член на Националния съвет на ПП „Движение Да България“.

Боян Юруков                       

Fintech експерт и активист за прозрачност и отворени данни. Член на Националния съвет на ПП „Движение Да България“.

Велизар Шаламанов         

Доцент по кибернетика в БАН с фокус върху дигитализация на публичния сектор и гост преподавател във Военна академия по Трансформация и оперативна съвместимост. Бивш министър (2014) и заместник министър (1998-2001) на отбраната, директор в НАТО от 2009 до 2017 година. Координатор на тематична работна група Вътрешни работи и национална сигурност на ПП „Движение Да България“.

Виктор Минчев

Физик, икономист и програмист. Вече 10 години ръководи една от водещите компании за ИТ в енергетиката в България. Член на тематична работна група Енергетика на ПП „Движение Да България“.

Георги Стефанов   

20 годишен опит в неправителствения природозащитен сектор в сферата на политиките за околна среда климат и енергетика.

Евгений Кънев       

Евгений Кънев е доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционно-финансова консултантска компания „Маконис“..  Има МВА от Illinois State University,САЩ и диплома по финанси и счетоводство на Асоциацията на сертифицираните експерт-счетоводители на Великобритания (ACCA).

Евелин Парасков   

Юрист, член на „Съюз за Пловдив“ и на политическия съвет на „Нова република“, общински съветник в гр. Пловдив.

Елена Чамуркова  

Журналист, докторант по политически науки към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Емил Георгиев                   

Адвокат и университетски преподавател.

Ива Цолова             

Социален предприемач, младежки представител на България на европейско и международно ниво.

Иво Божков            

Политолог, граждански журналист и общински съветник с кауза прозрачност.

Йордан Агов

Експерт по стратегии, отбрана и международни отношения. Профилира се в комуникации,  анализи.

Йордан Иванов      

Юрист, убеден децентралист,  правен и бизнес консултант,  експерт в управлението на инвестиционни процеси.

Калина Цонева       

Мениджър „Разработка на бизнес системи“ с разнообразен опит в дигитализацията на процеси и управлението на данни за български и международни компании. Координатор на тематични работни групи Държавна администрация и е-управление и Информационно общество на ПП „Движение Да България“.

Мария Спирова     

Журналист, криминолог, изборен активист и лобист да правата на европейските граждани във Великобритания. Член на Националния съвет на ПП „Движение Да България“.

Мартин Димитров 

Мартин Димитров е икономист, активен законодател, един от основателите на групата за натиск. Той винаги е отстоявал позицията за общи действия на принципните хора в дясно-център.

Мартина Шопова-Янев  

Комуникационен експерт и организатор на събития, журналист.

Проф. Нели Огнянова

Юрист, професор по медийно право и европейско медийно право.

Никола Йорданов 

Консултант по управление и Председател на Българска асоциация за тренинг и развитие.

Петър Кърджилов

Специалист Връзки с обществеността, доктор по Обществени комуникации и информационни науки на СУ, специалност Комуникация при рискове и кризи.

Радан Кънев                       

Политик, юрист, зам. председател на ПП ДСБ.

Доц. Светослав Малинов

Втори мандат евродепутат от групата на Европейската народна партия. Учредител на Демократи за силна България и народен представител в 40-то Народно събрание. Дългогодишен преподавател по история на политическите идеи и доцент към катедра Политология на „СУ. Св. Климент Охридски“, както и автор на първите преводи на български на определени трудове на Джон Лок, Едмънд Бърк и Франсис Бейкън. Двукратно е награждаван от Съюза на преводачите в България за своята дейност. Женен, с три деца – две дъщери и един син.

Светослав Малинов е настоящ член в комисията по образование и култура към Европейския парламент и един от неговите приоритети е развитието на гражданското образование в България. Поставя началото на лична инициатива за посещение на 100 български гимназии с цел да запознае максимално много ученици с дейността на европейските институции и основните права на европейските граждани.

Силвия Атипова    

Писател и журналист, пише на български и английски езици. Член на Националния съвет на ПП „Движение Да България“.

Стефан Тафров

През 80-те години е член на няколко от неформалните граждански сдружения срещу комунистическия режим като Комитета за екологична защита на град Русе, Клуб за подкрепа на гласността и демокрацията, Комитет 354 за отмяна на репресивни текстове в тогавашния Наказателен кодекс.

Активно се противопоставя на гоненията срещу българските турци и на правозащитници. Един от създателите на СДС и вестник ”Демокрация”, първият завеждащ международния отдел на СДС и първият външнополитически съветник на президента Желю Желев, заместник-министър на външните работи в правителствата на Филип Димитров и на Иван Костов, посланик на България последователно в Италия, Великобритания, Франция и ЮНЕСКО, както и два пъти посланик, постоянен представител на България в ООН – Ню Йорк.

Представлявал е България на Съвета за сигурност на ООН, на който е бил председател през септември 2002 и декември 2003 година. Първият български посланик, удостоен със степента „Командир“ на Ордена на Почетния легион, Франция, и на Ордена на Италианската звезда, степен „Офицер“.

Стоян Михалев      

Композитор, продуцент и изпълнител

Христо Анастасов 

Политолог, основател и председател на сдружение „Обединени реформатори“

д-р Христо Христев           

Преподавател по право на ЕС в СУ “Св. Климент Охридски”, автор на редица публикации и преводи по въпроси на европейската интеграция и правото на ЕС. Член на Националния съвет на ПП „Движение Да България“.

Д-р Цецка Бачкова

Доктор по политически науки на университета в Хале, зам. председател на ДСБ, учредител на Национален клуб на жените към ДСБ.

Юлиана Николова            

Директор на „Център за модернизиране на политики“ и портала за европейска интеграция www.europe.bg.

Още новини

Мартин Димитров: За последните няколко години ГЕРБ получиха седем управленски мандата и са напът да се провалят за седми пореден път

Мартин Димитров: За последните няколко години ГЕРБ получиха седем управленски мандата и са напът да се провалят за седми пореден път

Ивайло Мирчев: Направихме много грешки и бяхме наказани от избирателите, но не ги предадохме и те не ни предадоха

Ивайло Мирчев: Направихме много грешки и бяхме наказани от избирателите, но не ги предадохме и те не ни предадоха

Христо Иванов: Ако ГЕРБ влезе в открита коалиция с ДПС и с ИТН като смокинов лист, това ще коста ужасно много на Борисов и той го знае

Христо Иванов: Ако ГЕРБ влезе в открита коалиция с ДПС и с ИТН като смокинов лист, това ще коста ужасно много на Борисов и той го знае

Христо Иванов ще се закълне и ще напусне парламента

Христо Иванов ще се закълне и ще напусне парламента

„Да, България“ няма да участва в излъчването на и подкрепата за правителство в 50-ото Народно събрание

„Да, България“ няма да участва в излъчването на и подкрепата за правителство в 50-ото Народно събрание

Христо Иванов подаде оставка като председател на “Да, България”, отказва се от мястото си на народен представител

Христо Иванов подаде оставка като председател на “Да, България”, отказва се от мястото си на народен представител

Всички новини

Медиатека

Надежда Йорданова в "Здравей, България" по NOVA

Надежда Йорданова в "Здравей, България" по NOVA

Мартин Димитров в ''Твоят ден'' по Nova News

Мартин Димитров в ''Твоят ден'' по Nova News

Божидар Божанов гост в ''Денят започва'' по БНТ

Божидар Божанов гост в ''Денят започва'' по БНТ

Всички видеа

Позиции

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK